hits

Avsnobb OL

Jeg er ikke imot at Norge arrangerer OL - selv om jeg som arrangement foretrekker verdensmesterskap. Snarere tvert i mot - jeg elsker folkefester og store prestasjoner. Men det må gå an å arrangere OL uten at det skal koste mange tosifrede milliarder. Et som ikke er flottere, finere, mer kostbart enn alle tidligere arrangementer - men som som er profesjonelt og effektivt gjennomført. Vi har de anlegg vi har - flotte langrennsløyper som var bra nok for VM, en flunkende ny Holmenkollbakke med skiskytterarena - ake/bob-bane på Lillehammer - alpinløyper på Kvitfjell - Vikingskipet på Hamar etc. Vi har de innkvarteringsmulighetene vi har og med forskjellige delvis nedlagte militærleire i Oslo og omegn som sikkert egner seg utmerket som backup. Det må være mulig å arrangere ett OL til en brøkdel av de budsjetterte kostnadene. Det hele handler om å sette tæring etter næring. Idrettsopplevelsene og folkefestene blir helt sikkert de samme. Konkurransen mellom arrangørlandene bør heler gå på den tekniske gjennomføringen.

OL har utviklet seg til å bli et monster som i Sochi hvor det ser ut som en liten elite forsyner seg så grovt av skattebetalernes penger at Gordon Gekko blir stum av beundring. Uten en snev av skam i livet "jukser" OL med budsjettene. Og "jukset" får aldri konsekvenser, fordi det er hverken OL, lederene eller idretten som plukker opp sluttregningen. Regning som oftest er tredoblet eller mer, er det vi skattebetalere som må ta. Slike rammebetingelser må være en revisors største mareritt og for idretten den søteste drøm.

Det kommende OL i Russland er et bevis på det. Da Putin søkte i 2007 la han opp til å bruke 72 milliarder kroner, siste tall nå er i følge The Economist 300 milliarder kroner. Det betyr at Russland er villige til å bruke minst 115 millioner kroner på hver utøver, gitt at antallet utøvere holder seg rundt 2500. I tillegg kommer alle de løpende skandalene. http://www.economist.com/news/europe/21581764-most-expensive-olympic-games-history-offer-rich-pickings-select-few-castles

Selv ikke ekspertene i revisjonsfirmaet klarer å være tydelige på det, fordi det virrer for mange planer og det finnes for mange uklare forutsetninger. Men jeg vil forsøke å presentere noen av de funn Ernst & Young presenterte for Oslos politikere i april:

-    OL vurderer å bygge en provisorisk bob- og akebane på Norefjell som vil koste opp mot 1,2 milliarder kroner. I tillegg til milliardregningen vil store deler av golfbanen raseres og akebrett og bob kommer til å ødelegge mange nordmenns drømmer fordi anlegget kommer i konflikt med et nylig regulert hytteområde.
-    OL vil spandere 300 millioner kroner på en helt ny curlingarena til guttene med klovnebukser.
-    OL vil bygge redaksjonslokaler for verdens-pressen til 4 milliarder kroner, som må bygges om for nye  millioner etter at OL er ferdig.
-    OL vil bygge overnatting og oppholdsrom for 5 milliarder kroner til 2600 utøvere.
-    OL vil bruke 2 milliarder kroner på seremonier.
-    OL vil bruke 6,5 milliarder kroner på lønninger, konsulenter og administrasjon.
-    OL vil bruke nærmere 4 milliarder kroner på sikkerhet.
-    OL vil bruke 3 milliarder kroner på internett og telefon.
-    OL belager seg på å bruke 500 millioner kroner på taxi, buss, fly, tog og privatsjåfører.

For å sette det hele i perspektiv - Oslo kommune bruker 3,3 milliarder i året på "Eldre og Sosiale tjenester". OL kan med andre ord koste opp mot 15x dette beløp og kanskje mer. Jeg tror ikke våre eldre og trengende har denne prioriteringen og det bør ikke vi ha heller.

Jeg ser det fremheves at Oslo-borgere ikke kan takke nei til denne "gave" fordi staten kanskje plukker opp store deler av regningen. Jeg synes det er uinteressant hvem som betaler regningen, det er skattebetalerenes penger uansett. Statens midler må jo evnt. også taes ett eller annet sted fra og det skulle være interessant å høre hvor man tenker å finne midlene. Og det er vel en grunn til at det kun er Oslo som skal stemme over dette - det er sikkert ikke fordi resten av landet skal plukke opp sin uproposjonale del av regningen.32 kommentarer

Vet vi noe om hva Ja til OL i Oslo 2022 vil gjøre om/når Oslos borgere stemmer mot forslaget om OL? Jeg regner med at de i anstendighetens navn legger ned arbeidet øyeblikkelig og stopper den vanvittige bruken av penger som prosjektet allerede gjør bare med å søke.

- En liten elite forsyner seg grovt av skattebetalernes penger

Overskriften passer godt for å beskrive dagens situasjon, ikke bare i OL.

Jeg forslår at resten av landet får stemme

om skattepengene våres skal brukes på OL

i Oslo eller om Oslo`s innbygger skal

betale dette selv,siden vi ikke får stemme

om et OL!

stopp ol bedre å gi penger til fattige.

Takk for disse nøkterne betraktningene. Jeg må si jeg reagerte på et utspill fra en riking hvis navn figurerer på utallige ølflasker, der han fremsetter den grunne refleksjonen at Oslo-borgere må være dumme som ikke sier ja til OL, fordi de får sprøytet inn milliarder av kroner fra statskassen.

Dersom OL skal arrangeres på norsk grunn er det vel kun Lillehammer som er en kvalifisert kandidat, da de har det meste av anlegg på plass allerede.

Takk. Jeg har allerede stemt nei.

Henning Kirkerud-Olsen

Henning Kirkerud-Olsen

Som skattebetaler, så vil jeg KREVE, at hele Norge får være med og stemme over dette.

De får ta i bruk OL-anleggene på Lillehammer.

Det er klart at knikkersadelen ikke vil ha med resten av landet på avstemning,for alle med iq større enn skonummer husker vel hvorda åndseliten opptredde da tromsø tok seg den frihet å søke?

Det er bare Oslo som er Norge ?????

Eirik Fossgaard

Eirik Fossgaard

Takk for en meget bra kommentar. Jeg skjønner ikke hvorfor kun befolkningen i Oslo skal få lov til å stemme over denne galskapen. Hvis staten skal bidra økonomisk til et OL i Oslo (og jeg er helt sikker på at den Norske stat ender opp som betaler av den største delen av regningen til slutt), så angår dette alle norske skattebetalere, meg selv inkludert. Hvordan idrettstullingene har klart å få dette til å handle om en regning som bare angår Oslo kommune, fatter jeg ikke. Men det er veldig lurt gjort. Jeg håper noen i de rette posisjoner i statsapparatet kan få stoppet dette mega-tulleriet. En kan ikke lempe en regning på flere 10-talls milliarder kroner for et sportsarrangement over på samtlige norske skattebetalere uten at de får ha sitt ord med i laget.

Schjøtt-Kværn

Schjøtt-Kværn

OL har tapt min interesse. Meget mer interessant hvis f.eks. underklassen/skattebetalerne kunne brukes som levende blink m.m.

Nøktern folkefest er flott. Hundrevis av sider med spesifikasjoner med luksus for fiffen kan de lete etter annet steds. Nei er standpunktet, og vil ikke revurderes!

Kort og godt enig med Sissener!

Jeg skjønner ikke hva som var så galt med Tromsø..? Det hadde vært mye bedre å hatt OL der enn (her) i Oslo.

"For å sette det hele i perspektiv - Oslo kommune bruker 3,3 milliarder i året på "Eldre og Sosiale tjenester". OL kan med andre ord koste opp mot 15x dette beløp og kanskje mer"

Og hvem har styrt Oslo de siste ti-år Sissener? Du vil jo at de samme skal styre landet vårt - måtte noen forby det.

Anders Stenstad

Anders Stenstad

De kunne opprustet eller bygd nye anlegg som trengs for en langt lavere sum. Norge trenger ikke OL for å restaurere norske idrettanlegg. Og dessuten er ikke norsk vinteridrett bare utført i Oslo!

Fredrik Rognskog

Fredrik Rognskog

Takk til Sissener for kloke ord. Selv jeg som ihuga idrettsinterressert helt fra guttedagene, vil stemme NEI til OL-

galskapen paa slike premisser. Vi har nok gode anlegg for alle oevelser, det

blir asosial daarskap aa bruke saa mye paa nye anlegg etc. Bruk pengene der det er behov, gjerne eldreomsorg o.a. sosiale tjenester som blir nevnt.

Bruk vette naa OL-bosser, det lille som eventuelt er igjen.....

Helt rett. Nå maser OL-eliten på Oslo vest om at vi skal sløse 50 milliarder slik at de kan forsyne seg grovt ved å selge varer og tjenester. Vi andre får knapt tak i en elektriker eller snekker og må betale 1000 kroner for en ussel inngangsbillett til et enkelt arrangement. OL-eliten får selvsagt ærestribune og gratis lunch - mens vi får se på. Det er 2000 år siden OL var en folkefest - stem NEI.

om resten av verden ha OL. hvorfor kan ikke vi? er vi ikke et av de rikeste landene?

beklager men kan vi ikke ha OL, så syntes jeg ikke vi bør delta i løpene noe mere.

Svein Arild Soleng

Svein Arild Soleng

Kan vi ikke heller arrangere et OL i eldreomsorg.

Når det er slik at staten må inn med milliardbeløp for at Oslo kommune skal kunne gjennomføre OL, så MÅ avgjørelsen om deltakelse ligge på nasjonalt plan!!

(L)OL-arrangementet er blitt et MEGA-prosjekt som etter hvert noen få land er i stand til å betale hvis kravene og standarden fortsetter å holde seg så høyt. Og derfor vil du etter hvert måtte ta hensyn til BNP til landene som skal arrangere OL. Så sykt er det blitt. Jeg lurer på hvor lenge idrettseliten rundt omkring kan forsvare en slik pengebruk for noen konkurranser og litt gøy for de som har råd til det, i en verden hvor budsjettutfordringer og større økonomiske problemer er vanlig.

Håkon Lepsøy

Håkon Lepsøy

Støtter Sissener 100%. Han kunne også ha nevnt at dersom München søker, så blir de storfavoritt til å få lekene i 2022. Husk at Tyskland ikke har hatt vinter-OL siden 1936! Skal vi da bruke over NOK 100 mill. på å lage en søknad? Man tar seg til pannen...

Bra artikkel ! Så dersom man skulle arrangere et OL, så kunne man heller bli det første landet som virkelig lager et gjenbruk og resirkulerings ol., og oslos innbyggere kunne anmodes til å legge ledig rom ut på AirBnb for inkvartering av jounalister. Man kunne virkelig løfte frem de beste eksemplene på "collaborative consumption" og "sharing economy" :-)

Ja den overskriften gjelder for veldig mye annet enn OL også. OL soknaden er bare et av de korruptive eksemplene på denne systemkorrupsjonen som skjer i norge. Spar i utlandet. Hold din formue utenfor det norske skattesystemet slik at du slipper å betale så mye skatt til denne slags korrupsjon. Eller kjøp deg en plastbeholder som du kan fylle med pengesedler og grave ned i jorda der det passer.

Bra skrevet . Er helt enig i at OL ikke bør arrangeres i Norge. Med normale kostnadssprekker på slike arrangementer, får vi et arrangement med kostnad på langt opp mot 100 milliarder. Flott at Siv Jensen og andre går ut og sier nei. Børre Rognlien ,Inge Andersen og deres "hoff" bør ta hatten sin og gå. Jeg tror ikke de har et flertall bak seg, noe de gir inntrykk av. Skal vi påtvinges et OL bør landets befolkning få bestemme dette.

Thomas Henden

Thomas Henden

300 milliarder høres ut som prisen for en månelanding, bokstavelig talt.

Eller lyntog mellom alle de største byene?

en liten elite forsyner seg grovt av skattebetalernes penger.Godt sagt og gjelder mer enn OL.Våkne folkens!

Har ikke oslo et enormt vedlikeholds etterslep på vann og kloakk,veier,sykkelstier osv.Maridalsvannet blir "tømt"

3 ganger i året,en ny tunnel fra tyrefjorden vil koste

15 000 000 000kr+de vanlige overskridelsene.

Holmenkollen ble 200% dyrere enn beregnet,men ved et evt. OL må det bygges mer.

GALEMATIAS

Det hadde vært flott om vi hadde fått OL med en slik "nøktern" søknad men OL vil desverre aldri bli tildelt Norge om vi legger opp til ett "billig OL.

Ahh, det er nok ikke bare blant OL-toppene i Sveits som venter på avkastning, noen mektige nettverk ii Østlandsområdetsom ser antakelig for seg å vinne noen anbud eller elleve i idrettslig kjekk og grei/morndu-stil..

Just say NO!

Skriv en ny kommentar

Abonner via epost

Oppgi din e-postadresse og få varsling hver gang jeg legger ut en ny bloggpost!