hits

Sett Krf i fryseboksen

Knut Arild Hareide og hans medlemsfeller er den store trussel Erna Solberg står overfor som landets nye statsminister. Innenfor økonomisk poltikk er KrF nesten mer sosialistiske enn SV, og derfor kan intimdans med "pinsevennen" Hareide ødelegge farten Norge og Solberg trenger. I mitt forrige blogginnlegg spådde jeg at de fire borgerlige partiene ikke ville bli enige om en felles regjering og at vi vil få en blåblå mindretallsregjering av Høyre og Fremskrittspartiet. Den blåblå regjeringen er nå en realitet.

Pokerspill

Den nye regjeringen vil føre en helt annen kurs enn den rødgrønne den avløser. Vi så det allerede i regjeringsforhandlingene der det ble oppnådd enighet om noen lovendringer. Nå ser det ut til at både proffboksing, mer snøskuterkjøring og Segway blir lovlig i Norge. Oppheving av disse forbudene føles befriende. Vi kvitter oss med noen særnorske formynderske lovforbud som kanskje i seg selv ikke er så viktige, men likevel temmelig irriterende. På listen over slike irriterende formynderske forbud kan vi tilføye forbudet mot søndagsåpne butikker, forbudet mot pokerspill i hjemmet, begrensningene for alkoholomsetning pluss ganske mange andre små og store saker.

Forbudsgeneralen

Felles for disse forbudene som nå er modne for oppheving, er at den blåblå regjeringens to støttepartier i Stortinget, Venstre og KrF, stort sett stiller seg diametralt forskjellig til dem. Venstre er et liberalt parti med tro på enkeltmenneskets ansvarlighet som i det store og hele bør støtte Erna og Siv her. KrF derimot, er forbudspartiet fremfor noen. Det partiet har gjennom årene vært mot alle liberale reformer. KrF ville at farge-TV skulle være forbudt, de ville at homofili skulle være forbudt og partiet er imot selvbestemt abort. KrF ønsker å beholde alle de særnorske forbudene som er så irriterende og formynderske. Dette er i seg selv en god grunn til å sparke Knut Arild Hareide ut av det borgerlige selskap. Han er «the odd man out».


Selv om jeg irriterer meg over Knut Arild Hareide og KrFs antiliberale og formynderske holdninger, er det likevel ikke hovedgrunnen til at jeg mener Erna og Siv bør skyve ham ut i kulden. Hovedgrunnen er at Norge trenger en kraftig endring i den økonomiske politikken. Denne endringen tror jeg det er mye større muligheter for å oppnå sammen med Venstre enn med KrF. De fem kindereggene jeg har skrevet om tidligere og som Erna må knuse, vil Hareide stort sett la stå uåpnet.

Harde grep

Den regjeringen vi får nå må faktisk ta tak i de utfordringene Norge står overfor. Faktum er at Norge ikke har råd til å fortsette som før når oljeinntektene faller. Den rødgrønne regjeringen har gjort Norge ekstremt oljeavhengig og ødelagt konkurranseevnen til resten av næringslivet. Da må det mer enn oppheving av formynderske forbud til. 
Et område jeg har behandlet grundig tidligere er landbrukspolitikken. På dette området ligger KrF nært opp til Senterpartiet og vil motsette seg nødvendige omlegginger og kutt. Venstre har derimot programfestet en rekke liberaliserende endringer for landbruket, som bør bidra til et mer økonomisk bærekraftig landbruk, selv om partiet ikke går inn for direkte kutt i overføringene.


Det er nødvendig å forenkle offentlig sektor, slå sammen kommuner og iverksette mange tiltak for å øke effektiviteten og holde kostnadene nede. Det vil ikke hjelpe med bare litt småflikking her og der. Kostnadsnivået i Norge har steget 30% sammenlignet med våre handelspartnere under den rødgrønne regjeringen. Dette kan ikke kompenseres ved å redusere lønningene i Norge. Det blir altfor smertefullt og lite realistisk å gjennomføre. I stedet må den nye regjeringen gyve løs på alle unødvendige begrensninger og kostnadsdrivere i økonomien. Derfor er det så viktig at Erna og Siv knuser de nevnte fem kindereggene.

Sponheim-floppen

Selv om KrF og Venstre forsøker å fremstå som to erteris, er de to partiene altså svært forskjellige. Mens KrF konkurrerer om verdikonservative sistegangsvelgere på Sør- og Vestlandet, er Venstre et storbyparti som tiltrekker seg unge liberale middelklassevelgere. Et katastrofalt kostbart landbruk, en ineffektiv kommunestruktur, en sykelønnsordning som innbyr til misbruk og en overbyråkratisert offentlig sektor er ikke i venstrevelgerens interesse.


Venstre har dessuten lært en viktig lekse. Det var brutalt å se hvordan Trines forgjenger Lars Sponheim ble kastet ut av Stortinget av velgerne i 2009. Men det var fortjent og han hadde seg selv å takke. Da hans hovedbudskap i den valgkampen var «Heller Jens enn Jensen», skjønte velgerne at en stemme til Venstre den gang var en stemme til Jens. Trine har derimot forstått at Venstre må stå trygt på borgerlig side. Hun har allerede fått gjennomslag for vern av Lofoten og Vesterålen samt amnesti for asylbarna. Men nå må hun betale tilbake ved å støtte nødvendige omstillingstiltak i norsk økonomi. Gjør hun ikke det, synes jeg at Erna og Siv like gjerne kan bli enige med Jens om å åpne for oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Trine har fått, nå må hun også gi.

Mange flertall

De blåblå må selvsagt ikke gjøre seg for avhengige av Venstre. Det trenger de heller ikke. Det parlamentariske handlingsrommet bør være stort, ved at Erna og Siv kan danne hele fem forskjellige flertall i Stortinget.

Disse er:
Blablå + Venstre:                                       86 mandater

Blåblå + Kristelig Folkeparti:                   87 mandater

Blåblå + Senterpartiet:                              87 mandater

Blåblå + Arbeiderpartiet:                         132 mandater

Blåblå + SV og Miljøpartiet de Grønne:  85 mandater

Segway-Solberg?

Den nye regjeringen må nå bruke de mulighetene den har til å få Norge inn på en mer bærekraftig økonomisk kurs. Da må kamper utkjempes og manøvreringsrommet i Stortinget utøves til fulle. Vi ser allerede nå at det rødgrønne samholdet sprekker opp. Senterpartiet har fridd til Erna og Siv for å få til en ny rovdyrpolitikk, en viktig sak for bøndene der Fremskrittspartiet er nærmeste allierte.

Hvis den kommende regjeringen nå ikke utnytter mulighetene til å ta nødvendige grep, er jeg redd for at både folkets og historiens dom over den kommer til å bli ublid. Og at Erna Solberg blir husket for å kjøre Segway inn i solnedgangen.


14 kommentarer

Hareide er ikke pinsevenn. Finn gjerne flere feil.

Bare en korrigering av historiske fakta: De som stemte mot farger på TV var Senterpartiet og Venstre, samt noen enkeltrepresentanter fra KrF og Arbeiderpartiet. http://paulchaffey.blogspot.no/2012/09/motstanden-mot-fargefjernsyn.html#.UlLyH1Nir48

Roffe - det står "pinsevennen" - for øvrig, Hareide er full av Halleluja når anledningen byr seg...

Mogens Kristiansen

Mogens Kristiansen

Dette er de viktigste sakene som Nettavisen har fått med seg fra Norges fremtidige Regjering:

*Øker fartsgrensen *Hever tollfrigrensen *Utvider åpningstiden for polet *Søndagsåpne butikker *Fjerner boplikten *Fjerner en rekke forbud.

For en handlekraft! -Gratulerer alle KrFere og Venstrefolk og gratulerer Sissener.

Dette var jammen dyptpløyende.

Flere enn meg som begynner å bli lei av Sisseners unyanserte kommentarer? Stort sett opptatt av å mele sin egen kake. Blablabla.

Enda bra at KrF og Hareide er med så lenge de kan. Ellers blir det virkelig fart på grøftekjøring av Norge. Tror ikke Sissener og hans meningsfeller er i flertall særlig lenge etter Erna og Siv får vist fram hvem de virkelig hjelper fram i samfunnet.

Den nye regjeringsplattformen ble offentlig kjent for et par timer siden. Det var mye bra blå politikk der men den trenger å fordøyes og ses i sammenheng med alt som ikke er nevnt som hovedsatsingsområder.

Hareide likte ikke landbrukssignalene, han forstår ikke hensikten med mer effektive regler og støtteordninger. Skei Grande etterlyste klima og miljø som hovedsatsing selvfølgelig, men slik symbolpolitikk fantes ikke i dokumentet...

Sigvald Refsum

Sigvald Refsum

På tide å sørge for at KrF har sin siste periode på Stortinget nå. Et slikt tilleggs og utgiftsparti trenger vi ikke. Grasrot-høyre bør starte en landsomfattende aksjon som varer i fire (4) år. Frys KrF ut av alt, hele tiden.

Legg alle sakene KrF stiller med døde. Ta over saker som er verdige, frys ut resten.

Marker så ovenfor Venstre hva som kan skje hvis de ikke vil være med.

Kjetil Hansen

Kjetil Hansen

Jeg er enig i at Hareide er en ulykke for land og folk. Han har heller ikke forstått, eller vil forstå, at norsk uhjelp er på ville veier og at en opprydding må til. Hans kampanje før valgdagen mot FRP betød egentlig en kraftig støtte til jens, dete var en avskyelig handling og kunne ført til et annet resultat. Ellers har denne Sissner mange unyanserte/fordommer synspunkter i forhold kristen-Norge så der har han egentlig forstått lite. Jeg er ikke imponert av middelklassen i byene og deres innsikt. jeg vil oppfordre sissner til å lese Norge I dag , der Redaktør Sæle faktisk kommer med veldig mange fornuftige innnspill om økonomi, med basis i det vestlandske enterprenørskap ofte tuftet på bedehusets grunn.

Sissner kunne selvsagt nyansert dette, og skrevet mye lengre blogg, men han har jo rett. KrF er fundert på det samme grunnlaget som Ap. Nekte endring og forfekte pietisme.

Det er fantastisk at Norge for første gang ikke kontrolleres av KrF eller Sp! Bruk muligheten Solberg.

Heisann! Jeg må bare starte med en ting at dena blogen er den feteste siden på heile blogg, hundre prosent ærlig! Jeg beklager at jeg ike har skrevet kommentarer før men noen gongar så er man berre litegrann utslitt å så lar man være. Fordi det er altfor menga dumme som skriver og komenterer. Jeg har nemlig selv fått freke kommenterer før når jeg hadde bloggg. Det var utrolig vondt. Jeg håper veldig at du ikke får noen uhøflige kommenterer og at du får mange flere søte kommentarer. Da jeg ikke lenger har side tenkte jeg at jeg bare skulle poste en lenke til en konkk som jeg nettopp har signert opp på. Premmien er et gave kort. Jeg håper veldig at jeg vinner, men flaks så håper jeg at du skal! Det hadde vært hyggelig om du prøvde den!

Det blir mye synsing i denne bloggen. Finansbransjen kan man jo ikke høre på. Ingen bransje har vel tatt mer feil og kjørt flere økonomier i dass enn nettopp dem, og alltid er det deres egen lommebok de tenker på først.

Skriv en ny kommentar

Abonner via epost

Oppgi din e-postadresse og få varsling hver gang jeg legger ut en ny bloggpost!