hits

Trykk gassen i bunn

Det viktigste politikerne kan gjøre nå er å raskt få vedtatt et stabilt skatteregime. Forutsigbarhet er et minimumskrav for alle som ønsker å delta i norsk økonomi.


Forrige uke ble styringsrenten, overraskende for nesten alle, satt ned med 0,25 prosentenheter. Jeg er dessverre redd for at et rentekutt, som uten store vansker kunne vært unngått en god stund til, byr på en rekke negative bivirkninger.

Hvorfor? 

Hovedstyret begrunnelse var kort oppsummert at Norges Bank med dette ville smøre norsk økonomi på grunn av de negative effektene av lav oljepris. De fleste ser ut til å være enige i at dette var et unødvendig grep fra Norges Bank. Et grep som heller ikke virker slik banken håper på.

Dyrere vin

Den mest tydelige effekten, som det også er grunn til ergre seg over, er at alt som har med utlandet å gjøre på et blunk har blitt 15 prosent dyrere. Hadde aldri trodd at Hovedstyrets funksjon var å prisregulere sydenturer, spansk skinke og rødvin. Den store rentevinneren er nok norsk landbruk og norske bedrifter med utenlandske kunder.

Forutsigbart
Heldigvis finnes det et annet verktøy i faktorkassen som kommer til å skape fart i norsk økonomi. Et stabilt skatteregime er et minimumskrav for de aller fleste norske investorer. Oslo Børs er i dag eid av staten med 35,45 prosent, utlendinger med 36,05 prosent og 28,5 prosent av nordmenn, viser tall for utgangen av november. Men så lenge Scheel-utvalgets skattereform, som også innebærer en betydelig skatteskjerping for de norske investorene, henger og dingler i luften risikerer vi at investeringer i Norge stopper helt opp.

Tar tid
Om ikke det skulle være ille nok. Å endre på skattepolitikken vår kan ta tid, veldig lang tid. Skatt handler også om vanskelige og tidkrevende politiske prosesser, men noen ganger må det være mulig for de folkevalgte å gi litt gass.

Noe vi trenger
Nye investeringer er og vil fremover være en svært viktig økonomisk motor for Norge. Det betyr arbeidsplasser og skatteinntekter. Men det betyr også ny kunnskap. Når det for eksempel gjelder utenlandsk eierskap viser undersøkelser at dette gjøres mer effektivt og det fører til større verdiskapning, enn for norskeide virksomheter.

Kjør på nå 

Nå er det en lang rekke forhold som påvirker en investors valg. Gode veier, hyggelige innbyggere, politisk stabilitet, lave reisekostnader til og fra Norge, kostnad- og skattenivå, valutakurs og arbeidsmarkedet er noen av de viktigste. Like fullt er en ustødig skattepolitikk noe som trumfer det meste, og da hjelper det lite om vi oppfyller parametere så "innmari hyggelig".


Én kommentar

Etter budsjettbråket i høst var det flere næringslivsfolk som var en smule skuffet over at formueskatten, som "alle" var enige om å fjerne, plutselig ble et stridstema og dermed ble reduksjonen nokså beskjeden. Derfor må NHO og finansnæringen lage en felles front og bedrive massiv påvirkning av "de krangelte" partnerne til Erna og Siv.

Siden høsten gav AP plenmty ammunisjon - "tar fra de fattige og gir til de rike" må bare NHO og Finansnæringen innse at man må gå veien om et større bunnfradrag og muligens en progressiv formueskatt. Ganske enket fordi 80-90 % av folket mener det er rimelig at de alller rikeste betaler noe til fellesskapet. Det må gjøres (innti videre) gjennom formueskatt, ettersom de i stor grad "tryller" bort sin inntekt.

Selv har jeg stort sett alle verdier i objekter som telle 100 % i formueskatt og i 2012 betalte jeg ca 1 % av min formue i skatt. I en leder i Finansavisen skrev T.H. om en norsk reder som var god for 4 mrd., men dette talte kun som 200 mill. som formue. Han betalte 0,055% av sin formue i skatt.

AP har i alle år hevdet at formueskatten er skattelgging av de rike. Det er et falsum.! De som svarer mye formueskatt er de av middelklassen som har styrt sin økonomi godt og ikke levd over evne. De virkelig rike "trikser" bort skatten i sofistikerte selskapskonstruksjoner.

Dagens skattesystem favoriserer de som lever over evne... fradarag for låne- og kredittkortrenter og ingen formueskatt. Alskens statlige og kommunale støtteordninger er klar til å ta de som faller og så må det store flertallet betale for gjeldssaneringen.

Som økonomisk ansvarlig blir de lusne bankrentene "stjålet" fra deg og likeså skattes man ihjel av formueskatt hvis man legger seg opp noen kroner til dårlige tider. Dette systemet er så bakvendt som det går an og det er vel derfor vi har 350.000 navere som sitter på café og klager på dyrt øl og dyrt brennevin, mens kontoen deres fylles opp den 20. hver måned.

Skriv en ny kommentar

Abonner via epost

Oppgi din e-postadresse og få varsling hver gang jeg legger ut en ny bloggpost!