hits

Bergensernes blekhet

kommentarer 4 kommentarer

Risikofrykt: Mellom de syv fjell bor det 275.000 personer som for sjelden våger å skape verdier for seg selv og den byen de er så glade i.

For første gang har jeg blitt kontaktet av Bergens Tidende. Et sammendrag av spørsmål fra debattansvarlig går omtrent slik:
«Etter en mer enn ellevill vår og forsommer med flere saker om alt som går galt i Bergen, ønsker vi å ha en serie om det som er bra i byen. Du har jo kunder over hele landet og har sikkert noen tanker om hvordan det er å gjøre business med bergensere?»


Det første som slo meg var dessverre at det nesten ikke går an å gjøre business med bergensere. Det er ikke til å komme unna at bergensere er «nokke for seg sjøl». Selv om Brann nesten alltid spiller elendig fotball og det faktum at hele himmelen til stadighet faller ned, er Bergen for enhver bergenser viktigere enn hele Norge til sammen. Ikke sant?

Vi har kunder over hele landet, og vi reiser også over hele Norge og forteller et begeistret publikum om hvordan penger best kan forvaltes. I vårt aksjefond har avkastningen siden oppstart vært 84,3 prosent, noe som er bortimot det dobbelte av verdistigning på Oslo Børs. Det er såpass ille i Norges tidligere hovedstad at mange av som hadde meldt seg på våre fagseminarer, heller ikke dukket opp. Så hva er det som plager den viktige by? Byen som lenge før resten av Norge drev verdiskapning med andre nasjoner og bygde Bryggen som et symbol på vekst og fremgang? Er Bergen rett og slett Norges største småby på godt og vondt?

Nå håper jeg ingen misforstår meg, fordi dere bergensere er rett og slett et hyggelig folkeferd og det er superkjekt å være gjest i byen, men fordommer er alltid dårlig for business. Pålitelige kilder i Bergen forteller meg nemlig at når en oslogutt som meg i arbeidsantrekket dress og slips rusler over Torgallmenningen, blir jeg umiddelbart dømt til å være en klyse. Og klyser liker vi ikke, gjør vi vel?

Det kan synes som om bergenseren er så fornøyd med seg selv at han rett og slett er seg selv nok. Denne selvopptatthet får lett en noe trist bakside, nemlig at ideer som ikke er klekket ut i Bergen ikke er verdt ei sur sild. Det er da heller ikke så mange år siden handelsmenn og eiendomsbesittere slo sine hoder sammen og klarte å hindre Hennes & Mauritz i å etablere seg i byen. Jeg tror ikke Bergen taper en krone på å åpne favnen for nye ideer, uansett hvor de kommer fra. For å sette det litt på spissen:
- Det er neppe en bærekraftig tilnærming til business å tro at utenbysideer egentlig er klekket ut av agenter som representerer hemmelige makter som er kommet til byen for å ødelegge.

Trygghet for seg og sine er selvfølgelig en viktig verdi for alle, men kanskje dette er en overdreven egenskap for bergensere. Vi som kommer utenfra får jo raskt en følelse av at i Bergen er man enten utenfor eller innenfor. Det holder liksom ikke å hete Hansen eller Larsen, når man står overfor en Greve, Mowinckel eller Blaauw. Kan trauste familiedynastier og andre klikker begrense vekst? Ja, i alle fall hvis de som arver herlighetene og opererer i et lukket nettverk er mer opptatt av å forsvare verdiene, enn å bygge de. Og det er kanskje derfor Bergen har for lite risikovillig kapital, fordi trygghetstrangen fører til at man helst sylter pengene ned i eiendom og andre kjente investeringer.

Man skulle i utgangspunktet tro at alt skulle ligge til rette for business i Bergen. Dere har en historie full av gode eksempler på vilje til å lykkes, og kanskje det er nøkkelen til suksess. Å legge blekheten til side og heller fremstå stolt og trygg over alt dere har skapt sammen? Skal Bergen forbli en stolthet for hele Norge er det nå kanskje på tide å skape verdier sammen med andre nordmenn?

I disse dager fylles Bergen opp med tusenvis av studenter som skal lære alt fra tung økonomi til subtil kunst. Norges Handelshøyskole, som er en viktig motor for hele Business-Norge, har rundt 3400 ivrige studenter og en superb stab på 400 medarbeidere. Hvorfor bare 75 av 450 (17 prosent) nye bachelorstudenter har adresse Bergen før skolestart overlater jeg til andre å forklare, men det er neppe god business for Bergen det heller.
Forresten: Eiendomsmeglerstudiet på BI i Bergen har nå 100 nye studenter og en betydelig venteliste. Hvor mange av de kommer fra Bergen, mon tro?

(Trykket i Bergens Tidene 20. august 2015 på side 36 og 37)

4 kommentarer

Indigo Gullars

20.08.2015 kl.15:29

Halloen! No ble eg helt sjokkert, eg. Selvsagt e Bergen viktigere enn hele Norge til sammen, det e jo sånn at det e'sje det samme, det. Bergen e'sje Norge. Og hadde vi vært det, ville vi isje vært Norges største småby men Norges eneste by. Norges største småby, eller bygd, e jo som alle vet husklyngen ved Nidelvens bredd. Nei, Bergen e bare Bergen, eller Republikken. Den selvstendige, kor hverken østlendinger, trøndere eller andre striler hører heme, spesielt isje Osloklyser på Torgalmenningen, de e både sjip og grisk. Kor nasjonalsangen Nystemten spilles før hver kamp landslaget Brann spiller og vinner. Kor vi herder oss selv ved at konen sitter på kjelen og ma'en ligger i ovnen. Og verdier trenger vi isje å skape, Bergen e verdi nok i seg selv, den. Så heldige e vi, det e'sje dokker. Også e det nokken som kaller oss selvgode, det skjønner i hvert fall isje eg. Vi e jo best, så nøkterne realister tror eg vi sier.

Skuer

20.08.2015 kl.16:24

Indigo Gullars: Det heter hallaien ikke halloen E'sje? Du mener vel ikkje? Sjip er noe som flyter på fjorden, mens kiip er være gnier.Du må nok øve en god stund til før du behersker å skrive Bergensk slik det uttales.

Skeptisk

20.08.2015 kl.17:45

Selvfølgelig! Har du fulgt med og sett hva Monica Mæland driver på med?

Tg

23.08.2015 kl.09:58

Mye rett i det Sissener skriver. Gamle penger er det nok av i Bergen. Og nok av gamle familier som hegner om verdiene sine i familiedynastiene, og rotter seg samnen i feks Bergen Bæringsråd, men helst i andre, mere usynlige og uformelle fora.

En arv fra Hansa-tiden, som synes uforanderlig.

Det må daue en del av disse dynasti-gamlingene før ting blir bedre i Bergen.

Skriv en ny kommentar