hits

Noen bør stoppe ut Knut-Arild Hareide

Knut Arild Hareide er aktuell for riksantikvarens gule liste. Igjen viser han at det ikke bare er hans spirituelle, men også økonomiske tankegods, som er antikvarisk. 

Han avviste nylig i VG at han vil kutte formuesskatten, og han advarte sine gode regjeringsvenner mot det samme. Det overrasker dessverre ikke.Hver gang KrF-lederen kommer ned fra toppen av sitt tre, blir det meste bare kaos. Innenfor økonomisk politikk, er KrF nesten mer sosialistiske enn SV, noe jeg har skrevet om tidligere. Les: Sett Krf i fryseboksen http://sissener.blogg.no/1381164470_sett_krf_i_frysebokse.html
Nå er det imidlertid viktigere enn noen gang at mange tar til motmæle mot Hareides hopp og sprett rundt formueskatten. For den ventede skattereformen til regjeringen har potensialet til å bli den mest betydningsfulle arven etter Erna Solberg og Siv Jensen. Skal norsk næringsliv klare seg mot resten av verden i årene som kommer, må formueskatten fjernes.

Glem propagandavrøvlet om at den er eneste måten staten kan skatte de rike på, for de unngår den om de vil uansett. Det eneste formuesskatten i praksis gjør, er å tappe norske selskaper for verdier, favorisere utlendinger og sparke bena under våre gründere. Her skal jeg forklare hvorfor:

Samfunnsøkonomisk tap. Formuesskatten i seg selv bryter med regelverket som resten av inntektsskattesystemet er basert på, nemlig nøytralitetsprinsippet. Denne skal sørge for at det er lik lønnsomhet før og etter skatt, noe som gjør at pengene investeres der det er best samfunnsøkonomisk.Formuesskatten sørger i stedet for at noen investeringer velges fremfor andre, ikke på grunn av lønnsomhet før skatt, men fordi skattefordelen man får ved ikke å betale formuesskatt spiller inn. Dermed får man en skjevfordeling av investeringer. I Norge ser man overinvesteringer i død kapital som eiendom og underinvesteringer i aktiv kapital.Rike tryller bort formuen. De formuende i dette landet kan enkelt slippe unna i dag. De to mest populære måtene å gjøre dette på er:

- Investere i unoterte selskaper med lav verdsettelse. Selskapet prises ut av fremtidige inntekter, men i motsetning til børsnoterte selskaper, justeres skatten mot selskapets balanseførte verdier. Dette gjør at en gründerbedrift som kanskje er priset til en milliard kroner kun har en skattemessig verdi på fem millioner kroner.

- Å investere i fast eiendom. Kjøper man eiendom til 100 millioner kroner, hvor 65-70 millioner er lån, mens den skattemessige verdien kun er på 35 prosent av eiendommens markedsverdi, så ender rikingen opp med å slippe hele skatten, når han trekker fra gjelden.

Flere velstående nordmenn har på grunn av slik skatteplanlegging en reell milliardformue, men hvor de ikke må betale ett øre i formuesskatt

Rike flytter ut. Alternativet til Norwegian-sjef Bjørn Kjos og andre som lykkes, er å flytte ut av Norge. Spesielt for de som har virksomhet i utlandet, er terskel lav for å flytte alt ut. Mange har tatt med seg hovedkontor og arbeidsplasser utenlands, og over tid er dette forferdelig skadelig for norsk næringsliv.
Norge er allerede et land med få rike familier og lite risikokapital. Når familieformuene flyttes ut av landet, endres også fokuset på hvor det er man skal investere pengene sine. For over tid endres fokuset fra å se på spennende, gode norske bedrifter, til selskaper i det nye hjemlandet. Tilhørigheten til Norge blir selvfølgelig enda svakere i de kommende generasjoner. Nordmenn som flytter ut, til for eksempel London, har også en tendens til å slå seg ned i samme områder og skape norske miljøer. Det gir igjen en forsterkende effekt på andre norske rikinger, som fort følger etter.

I tillegg fører dette til et tragikomisk paradoks, da utlendinger ikke betaler formuesskatt til Norge. I praksis vil det si at en velstående utlending får kjøpt norske selskaper med en rabatt, kontra hva norske investorer gjør. De får dermed en konkurransefordel, der de for eksempel kan bruke de «sparte» pengene på å bygge opp sine bedrifter, i konkurranse med norske aktører.Et stjerneeksempel på en norsk gründer som har klart å hevde seg internasjonalt er den allerede nevnte Bjørn Kjos. Flysjefen og hans makker Bjørn Kise har på imponerende kort tid landet et solid internasjonalt selskap i et av verdens tøffeste markeder. De har skapt tusenvis av arbeidsplasser og milliarder i skatteinntekter til Norge. Baksiden av medaljen er imidlertid brutal. Ettersom aksjene har steget i verdi, har Kjos blitt tvunget til å betale titalls millioner i formuesskatt. Når han ikke tar ut særlig i lønn og Norwegian ikke har gitt utbytter, fordi selskapet trenger kapitalen til å dekke de enorme investeringene selskapet gjør i fly, har han blitt tvunget til å selge hus og hytter, for å betale skatten. Alternativet til Kjos og andre gründere, er da enten å låne penger eller selge seg ned i selskapet de har skapt. I ytterste konsekvens blir det lettere for utenlandske investorer eller konkurrenter å overta Norwegian, da Kjos og Kises eierandel faller i takt med de titalls millionene de må ut med år etter år.

Man trenger ikke store økonomiske forståelsen for å forstå hvor uholdbart dette er.

I 15 år har Norge vært i en økonomisk særstilling. I denne tiden har norsk industri og næringsliv blitt verdensledende når det kommer til teknologiske løsninger, effektivitet og kompetanse. Det har vært en utrolig prestasjon. Og i fremtidens Norge er jeg sikker på at det er høykompetanseindustrien som vil bli alfa og omega for Norge. Det siste vi da trenger er et skattesystem som gir de kreative hjernene, gründerne som skal skape fremtidens arbeidsplasser, gode grunner til å flytte utenlands.

Jeg er sikker på at formuesskatten har påført norsk næringsliv lidelse som mangegangeren overgår skatteinntektene. Nå må det bli slutt på denne uforståelighet. Grunnene til at formuesskatten skal avskaffes er nemlig langt tyngre, enn den politiske propagandaen som har ført til at den fortsatt eksisterer. Et godt alternativ til formuesskatten, dersom staten skal opprettholde inntektene, er som jeg skrev i forrige blogg at formuesskatten må fjernes til fordel for eiendomsskatten.

Les mer: Eiendomsskatt for alle http://sissener.blogg.no/1439753026_eiendomskatt_for_alle.html#comment

Blir Hareide hørt, kan det vise seg å bli en gedigen skattetabbe som vil rasere norske arbeidsplasser. De fleste andre politikere i verden har innsett skadevirkningene og har avskaffet formuesskatten. På tide å sette Hareide for evig og alltid på en tørr grankvist. 

 

 

 

 

19 kommentarer

Jeg tok en liten opptelling av hvor mange mennesker som er plaget av formueskatt type "særnorsk":

Frankrike, Spania, India, Nederland og Sveits er eksempler her. (jeg har ikke sjekket hvordan formueskatten er i de respektive land) Det vil si at nærmere 1,5 mrd av verdens 7 mrd mennesker lever i et land med formueskatt. Det er over 20%...

Arnold Hanssen

Arnold Hanssen

Har ikke sissner noe å fare med siden han må gå til personangrep på K.A.Hareide?

Bjørn Louis Johnsen

Bjørn Louis Johnsen

J.P.Sissener skriver et meget godt inlegg,med en solid begrunnelse på hvorfor formueskatt må vekk.Så er det eneste du reagerer på Hr:Hanssen er "personangrep" på Hareide???Du burde være mer opptatt av landets ve og vel og ikke forsvare de politikere som kun ønsker rasere.

Gåsa som la gull egg burde være pensum på stortinget.

Så kan de omskrive det til personen som skapte arbeidsplasser.

Politikernes jobb bør sørge for å ta vare på de som skaper arbeidsplasser slik at de kan skape enda flere, ikke jage de ut av landet.

Som vanlig glimrende innlegg fra Sissener, som til forandring fra ymse politikere vet hva han snakker om.

Denne formusesbeskatningen er ikke annet enn en misunnelseskatt, og fordelingseffekten av den er høyst tvilsom, iallefall satt opp i mot de fordeler det ikke har å ha formueskatt for norske bedrifter (og eiere).

Krf fører en naiv snillistisk politikk, de synes det er greit at israel stenger grensene fullstendig for syrere slik at de kan bevare sin kultur og særart, men for norge vil han ha masseinnvandring og gjøre kristne til minoritet, kaktus er avsendt!

Dessverre er det viktigere for politikere å fortelle historier folk kjøper enn å forholde seg til virkeligheten.

KrF har dermed ingen problemer med å videreformidle det rene sprøyt så lenge de tjener stemmer på det. Denne typen utnyttelse av demokratiet vil bli dets undergang. Folk vil se at selv land med begrensede sosiale rettigheter og demokrati gjør det bedre enn de vestlige demokratiene. Dette vil igjen tvinge frem langt mer drakoniske styreformer enn nødvendig.

Dette tilsvarer svenske tilstander ang. innvandring. Siden ansvarlige partier i Sverige nekter å ta folkets vilje på alvor, vokser istedet et parti med svært grumsete fortid. De ikke har noe annet valg.

Bikkja Hareide bør stilles personlig ansvarlig for den politikk som h*n forfekter.

Idag må man lage skatter som passer for grenseoverskridende virksomhet. Formueskatten har rett og slett gått ut på dato. "Ta de rike" funker ikke lenger for de rike flytter da bare verdiene ut av landet og da sitter vi der med skjegget i postkassen, og landet tømt for resurspersoner.

Fint med likeverdig samfunn, men ikke like fint med et fattig likeverdig samfunn.

Hareide og hans stammefrender med så liten oppslutning i det Norske Folk burde begynne og sykle igjen konf lille lørdag

Hareide er ikke alene om sitt standpunkt. Store deler av venstresiden vil jo også ha formueskatt. Hareides parti har i de fleste saker mer til felles med de blå partiene. Så hvorfor du blinker ut Hareide til så grovt personangrep, virker bare rart og utidig.

Ellers er jeg veldig uenig med deg: Jeg vil ha bort eiendomsskatten også, ikke bare formueskatten.

Hvis man hypotetisk sett visste at en viss skatteøkning ble det samme uavhengig om beskattningsgrunnlaget var inntektskatt, formueskatt eller eiendomsskatt, ville jeg valgt inntektsskatt. Det gir mer forutsigbarhet og mindre problem hvis inntekten gikk ekstra mye ned.

Den prinsippielle forskjellen mellom formueskatt og eiendomsskatt er ikke så stor: De som er søkkrike med store verdier i verdipapirer, ville i valget mellom de to valgt eiendomsskatt, siden de da vile sluppet lettest. De som derimot bare har en bolig på et veldig attraktivt sted og ingen/lite verdipapirer, måtte betale forholdsvis mer. Slik sett er påfunnet ditt med eiendomsskatt og ikke formueskatt, til fordel for de aller rikeste på bekostning av de med midlere inntekter. Helt usmakelig.

Denne valpen bør bare fortsette å gå i kirken, og kun det for han er ikke brukendes til noe annet.

Skammelig å tenke på at han er av samme etnisk opphav som en selv.

Kjenner du h*n mellom bena, tror jeg du finner begge kjønn!

Nå har jeg selv allerede bodd i utlandet i 30 år denne høsten. Og denne flyttingen var fremst EU-relatert

Porblemet er at man bare blir enda mer norsk av å flytte ut.

Og jeg har ikke tall på ordre og kontrakter jeg har mistet - ved hånlig å gratulere svensker med 4. og 5. plasser i vinter-OL og VM.

Dette med at du kaller bolig død kapital er jeg ikke enig i. Enten du leier eller eier så er byggeprisen den samme i samme lokasjon, så hva du mener med at det er mer verdifullt hvis ikke eieren er den som bor der, det må nøye forklares. Noe slikt skrev du for en tid siden.

Formueskatten er passee.

Men den må erstattes av noe, av meritokratiske hensyn. Arveskatten er løsningen. Opptil 30-40%. Tilfaller den stat, hvis avdøde tilhører. Ønsker vedkommende å bytte statsborgerskap, så må han også betale arveskatt etter formue på tidspunktet hvor vedkommende bytter.

Enkelt og greit. Bra omfordeling. Slutten på å tjene penger på de rike og bortskjemte "idioters" vegne.

"For de unngår den uansett"- det gjelder vel deg også det Sissener? Men du skriver vel dette bare p.g.a din store omtanke for norsk næringsliv. Er ikke Sissener styreleder nå i Norsk Rikstoto? Litt av en bedrift som driver med god norsk verdiskapning som vi vil ha god nytte av i fremtiden. Og til slutt,-at noen kommenterer Hareides genitalier osv. det er bare skamfullt, gammeldags og harry. Jeg blir flau på dine vegne.

@Bjørn: Enig.

Artikkelforfatter er vel den samme kapitalforvalteren på http://www.sissener.no/ etter navn og bilde å dømme. Han argumenterer for et skatteregime som vil gi ham selv større skattefordel på bekostning av de som bare har egen verdifull bolig og ingen/få verdier i verdipapirer. Det er ikke greit.

Morten Simonsen

Morten Simonsen

Det blir, når alt kommer til alt, nokså mye synsing fra Sissner: "Jeg er sikker på at formuesskatten har påført norsk næringsliv lidelse som mangegangeren overgår skatteinntektene. "

Ærlig talt, burde ikke dette være noe man kan underbygge med fakta? Har vi egentlig få rike i dette landet? Er det et problem med mangel på kapital? Tar utlendingene over?

Alt dette er etter mitt skjønn påstander som ikke er underbygget tilstrekkelig. Sissner argumenterer utifra en slags "common sense" og sin autoritet, men egentlig ikke veldig overbevisende om man ikke allerede er enig med ham.

Av alle saker som skaper skjevhet (som Sissner feilaktig tilskriver formueskatten), så er det beskatningen av eiendom. Alle burde kunne eie 1 eiendom som beskattes lavt, eller et bunnfradrag på 10 millioner - deretter burde all eiendom beskattes utifra markedsverdi, ikke en kunstig lavt satt ligningsverdi. Dette vil være en enormt viktig bidrag for å kanalisere penger *fra* eiendomsmarkedet* over til aksjemarkedet og grundervirksomhet.

Morten Simonsen etterlyser fakta.

I 2011 hadde 40.000 småbedriftar ikkje utvikla økonomi til å utløysa formuesskatt for sine eigarar.

http://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/169879/Sakkestad_og_Skarsgaard_2013.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Mens 30.000 småbedriftar dreiv betre og utløyste ein formuesskatt på nesten 2 milliardar. Nøyaktig: 1,87 milliardar. Dette er midlar overført frå potensielle investeringar i produkt- og markedsutvikling som kan gi arbeidsplassar, skatt og finansiering av velferdsproduksjon.

Dette er produktive midlar som vert annektert og overført til staten til prosjekt som månelanding på Mongstad. Alternativt finansierar midlane tunnelen til dei 530 innbyggjarane på Kvitsøy.

Så har me 761 aktive rikingar som betalar meir enn alle desse 30.000 småbedriftseigarane tilsaman: 2,75 milliardar i formuesskatt. Eg tenkjer som liten mann: Desse folka må jo vera flinke!

Kanskje dei kan forvalta desse pengane betre enn Kleppa, Lysbakken og Jens Stoltenberg?

http://e24.no/naeringsliv/innovasjonnorge/innovasjon-norges-stoerste-konkursprosjekter/20338163

Menon rapporten viste at av kvar krone redusert formuesskatt, går 22 øre til ny-investeringar.

Kvar krone redusert bedriftsskatt gir heile 2 kroner i nye investeringar.

https://www.regjeringen.no/contentassets/30f650507fb04126a579fc7957a98ace/menon_oppsummering_aug2015.pdf

Dette er ikkje eit spørsmål om skattelette A eller B.

Menon viser at den latterleggjorte dynamiske skattepolitikk fungerar. I tillegg kan dei trygt la 30.000 småbedriftseigarar disponera 2 milliardar sjølve.

Kanskje lurt å la dei 761 flinkaste også disponera eigne opptente 2,75 milliardar framfor å la sosialistane investera i symbolpolitikk med formål valgseier og internasjonale toppjobbar?

Skriv en ny kommentar

Abonner via epost

Oppgi din e-postadresse og få varsling hver gang jeg legger ut en ny bloggpost!