hits

Denne mannen bør du sky som pesten

Å søle bort nær 30 milliarder kroner i India er det vel bare Telenor som slipper unna med. Hadde Sigve Brekke & co investerte pengene på børsen i oktober 2008, hadde verdien nesten tredoblet seg.
Konsernsjef Sigve Brekke

Hvor mye tåler egentlig det sittende styret og toppledelsen i det som er et av Norges viktigste selskaper? Jeg har lenge hatt en grunnleggende mistillit til dagens lederskap i Telenor og derfor holder jeg meg langt unna denne aksjen som investor. Det ser det ut til at Telenor-ledelsen også gjør, siden det er besnærende å se hvor svært begrenset de har handlet aksjer i eget selskap.

Det er også verdt å legge merke til at aksjonærstrukturen består stort sett av staten + "dumme penger", altså indeksfond og indekstrackere. Det innebærer at ledelsen kan gjøre nesten som den vil og sjelden blir stilt til ansvar for noe særlig mer en åpenbare ulovligheter som korrupsjon.

Konsernsjef Sigve Brekke uttrykte da også noen høyst bevingende adminstrasjons-ord da han i egen pressemelding skulle forklare India-fiaskoen:
- Dagens avtale er til det beste for våre kunder, ansatte og for Telenor-konsernet.

Tygg gjerne litt på den setningen, så finner du raskt ut at her mangler det noe vesentlig, nemlig aksjonærene. Det er nesten rimelig å beskylde Brekke for å ikke ofre sine eiere enn eneste tanke, nettopp fordi han ikke bryr seg om dem. I så måte har han fulgt godt opp metoden til gamle Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl, som ledet kanskje det mest administrasjonsstyrte selskapet på Oslo Børs frem til 2001. Enden på Heyerdahl-visa ble at nye sterke aksjonærer fjernet han og resten av toppledelsen på en mye omtalt generalforsamling i Sarpsborg.

Da Telenor startet i Asia under Tormod Hermansens ledelse var dette en fornuftig strategi. Selskapet hadde early moover advantage, og kom fra teknologiens vugge med blant annet Ericsson og Nokia ?i ryggen?.

I dag er telefoni en handelsvare på linje med el-forsyning hvor størrelse, innkjøpsmakt, effektivitet, finansiering og ekstrem kostkontroll er de viktigste parameterene. "Alle" har tilgang på samme teknologi, de store har tilgang på den samme finansieringen - så Telenors fortrinn er spist opp i en moden bransje.

Telenor sitter dessverre på flere bomber i Asia, spesielt i Thailand hvor Brekke ikke har deltatt i 4G lisensauksjoner. Det vi ser kan likegodt være begynnelsen på slutten. Åpenbart har dette for lengst sunket godt inn hos Telenors ledelse, fordi i fjor begikk de nærmest en desperat handling. For å delta i morgendagens økonomi kjøpte Telenor like godt selskapet Tapad for tre milliarder kroner, men måtte skrive ned kjøpesummen med en tredjedel ved første årsregnskap. Nok en morsom investering, men et unødvendig pengesløseri.

Telenor står på kanten av stupet. Ledelsen har gjentatte ganger bevist at den ikke er skikket til å handle strategisk og klokt på vegne av sine eiere. Hvorfor næringsminister Monica Mæland ikke våger å rydde opp, kommer til å stemple henne som like udugelig som den ledelsen hun har ansvaret for å passe på.

 

 

 

 

 

30 kommentarer

Jeg tror nok vi også vil oppleve at han kjører Vimpelcom i dass, selger seg ut for hva han kan få for det. Han har signalisert at dette skal selges så det blir jo spennende å følge med på hvor mye av fellesskapets verdier han greier å ødlegge.

Erna bør snart ta tak, det er valg i år, denne håndtreringa som Monica har vist her skaffer ingen stemmer, snarere det motsatte.

Sissener driver med den mest sikre av alle vitenskaper. Etterpåklokskap.

Siden Sissener er liker å være tøff. Så har jeg noen rettelser til han som han nok må innrømme.

Hadde telenor satt de samme pengene i på børs så hadde det vært spekulasjon og ikke investering. 2 forksjellige ting.

Men nå siden han er så sikker på sin egen treffsikkerhet og spådomsevner. Så går jeg ut ifra at Sissner selv har øket sin formue med 3 gangeren i løpet av de siste 5 år. Eller gir han ut en medisin han ikke er villig til å prøve selv?

Støtter mye av det du skriver. Forøvrig synes jeg sammenlikningen med Heyerdahl bommer litt. Ja, Orkla var i stor grad administrasjonsstyrt, men aksjekursen og avkastningen til aksjonærene under hans ledelse er det vel få om noen selskaper i Norge som kan vise til. Det har vel ikke vært noen stor aksjonærbonansa etter hans ufrivillige exit.

Er det 5 år siden 2008??

Ikke legg skylden på Brekke. Det er styret som har det fulle ansvaret for denne feilinvesteringen! Hørt om styreansvar og ansvarsforsikring for styremedlemmer?

Jeg regner med at Herr. Brekke er økonom med tilsvarende utdannelse som Herr. Sissener. Men her stopper likhetene.

Mangel på forståelse av det Indiske marked strandet i et tap på 30 milliarder nkr. Brekke sitter igjen som den uangripelige ansvarlige, mens vi andre, i likhet med Jan Petter Sissener, hørte våre advarsler forstumme i den Indiske korrupte menneskemengde. Etterpåklokskap kunne kanskje vært et tema i økonomiutdannelsen.

Dummeste jeg hører er når slike ledere som i Tleenor avfeier kritikk med 'etterpåklokskap'. De som kritiserte investeringene den gang har fått rett - og gjentar hvorfor. Det er ikke 'etterpåklokskap' - det er å få bevist at man hadde rett! Så er det en annen ting å spå i fremtiden, men så lenge ledere som i Telenor hevder å vite om fremtiden, attpåtil vite så mye at de har skyhøye lønninger for at de vet så mye om hva som er best for fremtiden, og ikke bedrive spådom - så bør det å 'ta ansvar' bety noe mer enn å si ordene. Hva med å betale tilbake noe av lønnen? DET hadde vært å ta ansvar.

At Telenor er involvert i svindel er ikke noe nytt for meg, Telenor har bedrevet svindel i Norge i mange år. Abbonenter på ADSL tjenestene deres har betalt for produkter Telenor aldri har vært i stand til å levere de. Det har skjedd over hele landet etter samme modell. Folk har trodd at Telenor har 'fikset' linja deres etter at de har klaget på lave hastigheter - og knips, dagen etter fått bra hastighet igjen - det Telenor har gjort er å omfordele den hastigheten de har tilgjengelig i sentralen til de som klager fra de som IKKE klager. Telenor har altså solgt hastighetsprodukter i et omfang de visste de ikke kunne levere fra en sentral. Det er bare å telle abb. pr sentral og gange opp med hva man har solgt det, så ser man at det ikke går opp. I finurlige avtaler med staten i sine konsesjoner så er dette møysommelig gjemt bort i gjennomtenkt retorikk, etter å bli presset oppgir de til slutt at de kun var forpliktet til å levere noe slikt som 10% av det de solgte av hastighet før det var snakk om avtalebrudd. Altså ville du ikke vinne frem før hastigheten på ditt 2Mb abbonnement var under 0,2Mb! I snitt, over tid! Abbonnentene har på denne måten vært med og betalt utbyggingen og utviklingen av ADSL systemene til Telenor over mange år uten å vite det, og slik at Telenor idag klarer å levere det de selger av ADSL de fleste steder. Hva er det som gjør at slikt ikke er svindel?

Norske selskaper som oppererer i gjennom korupte land som India og Thailand har liten eller ingen mulighet til å lykkes. Telenors DTAC i Thailand er dømt til å gå på en smell da de ikke kan fore sine partnere og korrupte statsansatte med brune konvolutter under bordet. Det samme er nok grunnen til fiaskoen i India. Man kan ikke vinne slaget i et korrupt land med rammebetingelser satt av den norske stat.

Hva med litt fordommer? De er faktisk langt sunnere og mer livsforlengende enn norske myndigheter og medier skal ha det til. God gammel skepsis er lønnsomt - ikke minst når grunnene er åpenbare for alle som ikke er blindet av politisk korrekthet. Mange av oss er skeptiske til norske selskapers og myndighetenes ofte naive eskapader som har med den 3. Verden å gjøre. Og det viser seg stadig at det er berettiget. Men for all del. Gi alt og alle en sjanse, men vær forberedt på å betale prisen. Ofte kan den bli ufattelig høy - selv for skeptikere.

Men å sikre tilgangen på nettet til folk i Norge er altfor dyrt. Klart Telenor ikke kan bruke penger på de som betaler for disse satsingene i utlandet. Det ville jo vært helt hinsides all fornuft, og med tanke på at Telenor nesten sitter med ett monopolmarked så vet vi jo at beredskapen aldri vil forbedres.

Ikke lenge siden det ble brudd på en fiberkabel og det tok flere uker kabelen var reparert (sjøkabel brudd på to steder). Telenor avfeier en backupløsning med landkabel gravd ned i jorda fordi det er for dyrt. I dagens samfunn hvor alt er digitalisert og staten vil ha mer og mer på nett så burde ikke staten og Telenor gamble med at en sjøkabel holder. Og med tanke på at det tok flere uker før feilen var rettet så er dette håpløst.

Norge er og blir ett land for de helt spesielle.

Styret og ledelsen i Telenor er muligens udugelige - men Høyres Monica Mæland er kun opptatt av å kvotere sine venninner fra Kvinnegruppa Høyre inn i gode toppstillinger i offentlig eide selskap.

Det er aksjonærene og kundene som må ta støyten - og at en kvinnelig leder skal skape vekst og nye kunder er en illusjon - kvotering duger ikke.

Ellers er Monica Mæland en vandrende katastrofe som har gjort null og nix for norsk næringsliv - kun for sine venninner.

Trumpinoffice

Trumpinoffice

Diverse norske regjeringer har sølt bort mye mer enn 30 milliarder

Den ene korrupte regjeringen etter den andre ,de siste 60 årene ,har kastet flere hundre milliarder kroner ut av vinduet og kalt det "bistand" og "u-hjelp" i tillegg til diverse latterlige miljøprogrammer i den 3. verden, samt masse annet tullball Disse regjeringene har gitt støtte til terrororganisasjoner som Hamas. Clinton foundation har også fått sitt.Dette er mye større skandaler enn det Telenor har drevet med

Det er Godhetsindustrien det er fastsatt at den skal rote bort 1% av BNP. Den sysselsetter mange mennesker så den kan vi ikke avskaffe. Hvordan skal det da gå med alle disse prektige polikerne som soler seg i glansen av disse store gavene som de donerer.

Her snakker vi om en mann med tromme som ikke vet hvilken utdannelse han har og som leder et selskap som heter Telenor.

Tror du ikke ordene " og for Telenor-konsernet" inneholder aksjonærene? :)

Sigve Brekke burde aldri blitt ansatt som Telenor-sjef. Nå er det på tide at "regjeringen" får han fjernet.

Sky heller de som ansatte ham.

Arnold S

Sissener er etterpåklokskapens vokter.

Enig med Arnold S.

Hva slags styret har Telenor hatt?

Har ikke styret økonomisk ansvar for sine handlinger?

30 milliarder er da lite i forhold til hva statoil tapte på sin utenlands satsing i usa. 100milliarder. Men igjen, det er det vell bare statoil som kan komme unna med. Som ved å gå ut i media med fakta ang den utrolig alvorlige Brønn kontroll hendelsen på troll feltet hvor hele plattformen til songa kunne antent da gass strømmet ut av brønnen på plattformen, samme dag som Trump blir president slik at en forhåpentligvis slipper pes fra media og di ikke får med seg alvorlighets graden i hendelsen. Noe di lykktes godt med. På tide staten tar ansvar som stor medeier i begge selskap!

Bombay beskriver hvorfor selskap bør holde seg unna slike land. Når en konkurerer med i-lands regler(høy moral) i "u-land" mot u-lands regler(lav moral) i "u-land", ja da taper du veldig ofte. I slike land er korrupsjon helt vanlig. Om en ikke betaler så taper man.

Morten Jakobsen

Morten Jakobsen

Jadda..... Her CVjuksern og ASIA eksperten BREKKE..... I fri utfoldelse med sløsing av andres milliarder....

HVEM var det som erklærte han som ASIA EKSPERT...???

De som trumfet igjennom at mistillitsforslag mot BREKKE skulle avvises øre selv avtre ASAP.

Det hevdes fra informert hold at også satsingen i Myanmar er dødsdømt. Politisk utnevnte styrer og toppledere er ingen garanti for suksess. Siste episode i dette dukketeateret et ikke gjennomført så langt. At den forvirrede Meland ikke forstår hva som foregår bør ikke overrake noen. Hun sikter nok på et styrehverv selv etter valget som kommer i høst!

Å sammenligne et medmenneske med pest er ikke et gullkorn

Jeg mener å huske at Aps styreleder Tanum uttalte da Brekke ble avslørt å ha oppgitt universitetsekemen han ikke hadde, at Brekkes fabelaktige jobb i India veiet opp for hans falske eksamenspapirer. Er styreleder Tanum like begeistret idag for partikollega Brekkes eskapader i India?

Vel, nå er det nok ikke mange som bryr seg om hva den tåpelige besserwisseren Herr Sissener mener. Han føyer seg inn i rekken av de som praktiserer etterpåklokskap som vitenskap. Herr Sissener gratuleres herved med et innlegg på meget høyt nivå!

Forøvrig bør Herr Sigve Brekke sparkes - og nei, Fru Berit Svendsen bør ikke overta, like lite som Monica Mælands Høyre-venninner bør gjøre det.

Enig med siste taler !

Antisosialist

Antisosialist

Hadde ikke Sigve Brekke vært Arbeiderparti-pamp, så hadde han blitt fjernet fra sin stilling for lenge siden. Dette er mannen som faket sin egen CV for å få jobben. Han bløffet til seg en utdannelse han ikke har. Hvordan i helvete kan en slik kriminell sitte i en toppstilling i en statlig bedrift !!!

Eller hva med Helge Lund, tidligere Statoil sjef, som sørget for at Norge mangler 400 milliarder kroner??? Hvorfor er det ingen som forfølger den saken og drar han inn på teppet i stortingets kontroll- og konstitusjonskommitè?

Jeg vet - det er fordi alle journalister tror at det er den såkalte "lave oljeprisen", som er årsaken til Statoils og Norges problemer, som har medført masseoppsigelser og konkurser på vestlandet. Det er ikke mange som vet at årsaken er Helge Lunds håpløse investeringer.

Disse topplederne blir tydeligvis beskyttet av et system som vi vanlig dødelige ikke skjønner noe av. De går fri for forbrytelser som er flere hundre milliarder ganger verre enn de vi ville fått straff for.

Skjønner du det Sissener, vil du ta tak i Helge Lund og brette ut hans håpløse kjøpefest i Statoil før han sluttet? Han prøvde å fylle gapet med å bl.a. stjele gavepensjonen fra de ansatte, men det vistes ikke, så han fant ut at det var på tide å pakke seg ut av kontoret før han ble avslørt.

Eller ble han avslørt? Alle tror jo at det er pga lav oljepris...

Ingen sier det samme om AP og SV når det gjelder Mongstad.

Er det dobbeltmoral?

Private vs offentlige. Når det er private som gjør slikt, da bør han uthenges, når politikere gjør det, er det greit

Et interessant spørsmål er hvor mye bonus fikk Brekke og Baksås det året de 'kapret' kontraktene i India?

Mæland er nok sikkert fullt opptatt med å få ut arvesølvet hun ikke kan forstå at staten/oss skal eie. Hun er næringsminister og forstår ikke hvorfor vi skal eie lønnsomme bedrifter...

Det at oljeprisen er halvert og at Norge går med stort underskudd, og at man nå går til det skritt å tvangsbeskatte det helligste av alt som er folks hjem for å få det til å gå rundt, viser galskapen i det som skjer. (de har pant i boligen din og du må betale uavhengi av inntekt) Mye av denne boligskatten må også finansiere el sykler, teslaer og grønn energi i luksushjemmene til eliten. I tillegg må det bygges ebn rekke nye barnehager fordi privatisering medførte at noen få tok ut store utbytter.

Vi ser det samme med strømmen nå. Vi må kanskje mangedoble strømmen for folk flest fordi noen få henter utbyttene, mens kundene belastes utenlandskapler og utbedringer på nettet vårt som har forfalt

Så var det da vel sant som det var sagt; Profitten er privatisert og tapet sosialisert, eller noe sånn.

Skriv en ny kommentar

Abonner via epost

Oppgi din e-postadresse og få varsling hver gang jeg legger ut en ny bloggpost!