hits

Siv Jensen bør slippe opp boligbremsen

Boliglånsforskriften har endret  eiendomsmarkedet alt for hardt. Nå bør Siv Jensen starte det nye året med en kraftig justering.

Da regjeringen for et år siden varslet at den ville stramme inn boliglånkravene fra 1. januar 2017, var det rimelig konsensus i markedet om at dette var et nødvendig grep. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen Eika Gruppen var raskt ute og karakteriserte innstramningen som både kreativ og målrettet. 

Gjeldsskrekk
Siv Jensens hovedbegrunnelse for å innskjerpe reglene forklarte hun slik:
- Veksten i boligpriser og husholdningenes gjeld utgjør en risiko for norsk økonomi, og det er derfor behov for enkelte tiltak. Den nye forskriften setter klare krav til bankenes utlånspraksis, samtidig som vi gir bankene fleksibilitet til fortsatt å utøve godt bankhåndverk.

Tre grep
Et av de mest dramatiske tiltakene Jensen innførte var en kraftig struping av folks lånemuligheter til bolig.
- Lån skal ikke innvilges om kundens samlede gjeld overstiger fem ganger brutto årsinntekt, het det i forskriften fra finansdepartementet.
Denne begrensingen førte raskt til at banker som Nordea, DnB og Storebrand måtte si nei til stadig flere kunder som gjerne kunne låne mer enn fem ganger brutto inntekt for å nå sin boligdrøm.

- Det er faktisk dem med god betjeningsevne som er gruppen vi gir mest nye avslag til. Disse når grensen på fem ganger brutto årsinntekt før betjeningsevne kommer inn som begrensning, kunne kredittsjef Rune Brekke i Storebrand Bank fortelle til Dagens Næringsliv allerede i mars.
Det er nå på høy tid å overlate kredittvurderingen av landets lånekunder til bankene igjen. Det er ingen tvil om at kunder som i dag får nei, mer enn gjerne hadde fått et ja enten på grunn av egen formue eller fremtidig inntjening.

Joker Lippestad
Siv Jensen forsøkte også å stanse de mest elleville boligspekulantene ved at de som skulle kjøpe en sekundærbolig måtte stille med 40 prosent av kjøpesummen av egen lomme. Oslos verste spekulant som særlig drev prisene til nye høyder gjennom uetisk og prisdrivende atferd i markedet skulle vise seg å være Ap-byråd Geir Lippestad og hans eiendomsselskap Boligbygg.Robert Steen (Ap) blir byråd for finans. Geir Lippestad (Ap) blir byråd for næring og eierskap. Tone Tellevik Dahl (Ap) blir byråd for kunnskap og oppvekst. Inga Marte Thorkildsen (SV) blir byråd for eldre og helse. Hanna E. Marcussen (MDG) blir byråd for byutvikling. Rina Mariann Hansen (Ap) blir byråd for kultur, idrett og frivillighet. Lan Marie Ngyuen Berg (MDG) blir byråd for miljø og samferdsel. Byrådsleder blir Raymond Johansen (Ap).

Andre steder
Selv om begrunnelsen sikkert var god, fikk dette tiltaket også en negativ effekt. Foreldre som ønsket å kjøpe en leilighet som barna kunne disponere,  mistet denne mulighet. En ting er å stille som kausjonist, en helt annen ting er å bla opp 40 prosent i egenkapital.
Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund spådde at spekulantene bare ville flytte sine interesser til andre byer enn Oslo, og han kalte det hele symbolpolitikk som lammer utleiemarkedet og skrur leieprisene i været.
- Det er nok en god del der ute som nå ikke kommer til å kjøpe bolig nummer to eller tre for utleie, fordi de må låne mye for å få det til. Dette vil kanskje påvirke enkelte boligprosjekter, men vi tviler på om det får stor, praktisk betydning. Det er mer symbolikk, mente Geving.

Avdragsfesten
Jensen ba også bankene om å endre sin praksis vesentlig når det gjaldt hvordan et boliglån skulle betjenes. Før var det fritt frem å låne penger og kun betale renter. Dette ga boligkjøperne en langt romsligere hverdagsøkonomi, siden det man normalt skulle betale i avdrag kunne brukes til helt andre ting. I 2017 ble det satt et krav om at  nye lån som oversteg 60 prosent av boligens verdi skulle ha en årlig nedbetaling på minst 2,5 prosent av lånebeløpet, og avdragsfrihet gjaldt kun fem år av gangen.

Fritt fall?
Eiendomsprisene i Norge har falt betydelig gjennom 2017, og fallet ser bare ut til å fortsette i 2018. I Oslo er prisnedgangen hittil i år drøye ti prosent og fordeler seg slik på bydelene i følge en oversikt fra Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn:Siv Jensen kan derfor lene seg tilbake å være godt fornøyd med at boliglånsforskriften har vært med på å ikke bare bremse, men å snu markedet i negativ retning. Dette er en trend administrerende direktør i Eiendom Norge Christian Vammervold Dreyer forventer vil vedvare og kanskje forsterke seg i 2018. At Norges Bank nylig endret rentebanen vil trolig også være med å skape større negativitet i eiendomsmarkedet.

Nok er nok
Siv Jensen følger sikkert svært godt med på hva som skjer i det norske boligmarkedet. Hun kan bakgrunn i fakta og måloppnåelse nå konkludere med at boliglånsforskriften har vært en suksess, men nå har den virket lenge nok. Tiden er moden for å slippe opp bremsen. Det viktigste i Norsk økonomi er stabile eller svakt stigende boligpriser - alt annet rammer forbruket med alle de negative ringvirkninger det innebærer. Det føles vondt å våkne hver morgen og føle seg litt fattigere.

29 kommentarer

Vi må se det fra den positive siden! Boligkrakk vil gi oss lavere eiendomsskatt 😂

Regner med det er rush på visninger nå da. Det var vel det som ble sagt; går prisene ned blir det flere som kan kjøpe....

Så løp og kjøp...

Stakkars, å våkne hver dag og føle seg fattigere. Bedre at prisene stiger astronomisk og ingen kommer inn i markedet uten å forgjelde seg for livet i evig gjeldsslaveri. IDIOT. At priser går NED er en bra ting.

"Det føles vondt å våkne hver morgen og føle seg litt fattigere."

Man blir jo ikke fattigere før en evt selger huset?

Jeg forstår jo at i kapitalismens verden så skal folk pådra seg så mye gjeld som mulig, men når i et samfunn som Norge hvor den enes elendighet blir fordelt på alle andre og 500,000 nordmenn ikke tåler en renteøkning på 1% så er er det på tide at noen setter den foten og stopper galskapen. Vi så jo hva som skjedde uten noen form for regulering; prisøkning på 10% hvert år er jo helt galskap! Det er ikke mange som har lønnsøkning på nivå med boligbrisøkningen lenger, dessuten er det ingen menneskerett å bo i Oslo, finnes nok av andre byer disse «barna» du snakker om kan flytte til. Vi har nok sekundærboliger og bolighaier i storbyene og meglerene storkoste seg alt for lenge. Festen er over, dra hjem!

Åge fred Gram.

Åge fred Gram.

La det være som det er.Lavere priser gir muligheter for mange som trenger bolig.Regjeringen klarer dette bedere enn spekulantene.

Norges befolkning er delt i to. Den ene gruppen er alle de som skal tjene penger på at folk skal bo: banker, eiendomsmeglere, byggherrer og diverse investorer. Men de lang fleste er dessverre i den andre gruppen: Prøve å få et bra sted å bo. Ta opp lån så mye en greier og være gjeldsslave resten av livet.

Normalt skriver du virkelig gode innlegg Herr, Sissener. NÅ tror jeg du har tatt for mye Møllers tran..... Frk. finansminister skal KUN sitte stille.... Markede er der det skal være. Flere skal inn på boligmarkede til en fornuftig pris. Dette regulerer seg helt selv, helt fint.

Scott Johansen

Scott Johansen

Når det gjelder boligpriser så er denne verdt å se. Et system hvor gjeld er blitt penger, gjeld som helst skal vokse inn i himmelen.

https://www.youtube.com/watch?v=W7MiX708YAo

Nei det burde hun ikke, prisene på boliger i sentrale strøk er overpriset nok som det er ingenting er bedre en at de får en nedjustering.

Fo meg kan boligprisene gå helt ned i bånn. De hersens lokalpolitikerne hestehandlet og fikk gjennom sitt alternative budsjett...som skal finansieres med økt eiendomsskatt igjen. Ingen tanke på alle med lav inntekt, nei. Typisk venstresiden!

Jeg ble sur, innrømmer det. Det er beinhardt nok som det er å klare seg på minstepensjon.

Boligantispekulanten

Boligantispekulanten

Javel. Boligspekulantene begynner å bli muggen. Det er fint. Håper at regjeringen lager enda flere innstramminger slik at de forsvinner fullstendig.

Om Herr Sissner har investert i boliger/boligselskap i Oslo, hadde det vært fint om han opplyste om dette.

Har han derimot ikke det, er det han skriver mer interessant. Og det gjelder for så vidt alle bloggene hans.

Bare å sette opp egenkapitalkravet til 40% så vil nok prisene gå ned...

Og samtidig vil lånekarusellen bli mindre, vinn vinn...

Hva med å bare innse det mr Sissener.

Hva med å bare innse det mr Sissener.

Det er noe med det med krakk i en råvarepris som olje, som fører videre til krakk i et boligmarked i et land hvor så å si all inntekt kommer fra olje og alle penger som går ut i samfunnet kommer fra olje og når slike inntekter fordufter over natten så vil det medføre ganske mange konsekvenser, arbeidsledigheten vil jo på sikt bli massiv selv om det i dag skal vi tro tall fra NAV så ga alt så mye bedre.

Jeg har da, sett at mange sånne som deg som påstår seg ha greie på penger åsånn sier det at boliglånsforskriften må oppheves fordi folk skal drukne seg gjeld, men faktum er:

Boliglånsforskriften er opprettet fordi BANKEN ikke skal ryke på et for for stort tap i tiden som kommer fremover....og at du av alle ikke forstår noe så enkelt er for meg merkelig å oppleve...

Hvis du vil så skal jeg fortelle deg akkurat hvordan det går med norge nå både på kort og lang sikt for det er tydeligvis at her er det mye du har missforstått og du som jobber med penger er jo tross alt avhengig av å forstå, ikke bare det som kalles marked men også hva som skjer, ikke bare i morgen men lenger frem i tid for å unngå å ende opp på NAV.

Hvis du vil, skal jeg fortelle deg akkurat hva jeg mener om fremtiden til Norge slik at du får båten på rett sjøl igjen.

Roy Inge Nilsen

Roy Inge Nilsen

Det er vel bare dine rike venner som drar fordel av det du skriver her. Få vekk profittørene og la folket få tilbake boligmarkedet.

Eiendomsskatten må fjernes...

Magnus Holmen

Magnus Holmen

Hva jeg synes Siv Jensen burde starte året med:

Energi!

Utnytte langt mer av vindkraften og bølgekraften langs kysten av Norge. Vi kan bli en svært stort energinasjon angående miljøvennlig energi.

Bygge flere strømkapler til utlandet.

Siv Jensen kan få til dette selv hun ikke er statsminister. Norge kan tjene enorme penger på å utnytte energien som finnes!

De verste og mest utspekulerte bolighaiene finner vi i det rødgrønne Oslo Kommune - ved ansvarlige Geir Lippestad og eiendomsselskapet Boligbygg.

Nå er Boligbygg under korrupsjonsetterforskning - men Geir Lippestad og hans rødgrønne venner sitter tyst i båten og håper at stormen skal gå over.

Geir Lippestad må gå av, men han beskyttes av sine venner i norsk presse som legger lokk på saken.

Enig i nå må nok være nok. Men lurer på hva neste grep blir. Venstre kommer sannsynligvis i regjering og da blir nok boliglånsforskriften og fallende boligpriser hengende etter i forhold til hva folk irriterer seg over. Hvilke avgifter vil da komme sene nattetimer for å tilfredstille minipartiene som knapt nok greier å holde hodet over vannet.

Kritisk; Egentlig burde Geir Lippestad bures inn i lang tid og fått inndratt fortjenesten som han har fått via banditt-virksomheten som kalles BoligBygg.

Jeg vil heller anbefale Siv Jensen (Frp) å skru hardere til slik at vi som har ca. 100 000 - 150 000 Kr i årlig inntekt også kommer inn på boligmarkedet. Har ikke klart å komme inn i boligmarkedet enda selv om jeg er midt i 50-årene. Takk.

Synes diskusjonen rundt boligmarkedet er litt merkelig. En av hoveddriverne for prisstigningen i boligmarkedet er skattefordeler og subsidier, samt et uregulert leiemarked. Framfor en boliglånsforskrift burde de heller gjøre noe med de underliggende årsakene til prispresset. Dersom det ikke hadde vært så lukrativt å investere i boligmarkedet som det er idag, bl a for å unngå formuesskatt i tillegg til andre skattefordeler, så hadde nok ikke prisnivået blitt like høyt. Boliglånsforskriften rammer kun de med lavest formue og de i etableringsfasen. De med høy formue har fortsatt et sted å skjule formuen sin og enda bedre vilkår enn før til å ta skyhøye leiepriser fra dem som ikke har råd til å kjøpe.

Skeptisk

Geir Lippestad har for mange venner og venninner i NRK og i media som beskytter ham - og dessuten er han ny medlem i AP.

Derfor dysser løgnmedia saken ned og bagatelliserer det hele - fordi han er Geir Lippestad og fordi han er fra AP

Gjett hva som hadde skjedd dersom der var Frp eller Høyre som var skyld i korrupsjonen i Boligbygg?

Skru til hardere mener jeg...prisgaloppen er ren galskap for husholdningene...

"Ikke lenger mulighet for å kjøpe leilighet som barna kan disponere"..jeees.

Nok et eksempel på at offentlige reguleringer er håpløst. Politikere og byråkrater har særdeles lav kompetanse og vi burde ha lover som beskytter markedet dvs. befolkningen, de reelle brukerne, fra politisk og byråkratisk innblanding.

Fri oss fra elendigheten, fri oss fra inkompetansen.

Jeg venter på at prisene skal gå ned før jeg kjøper. Nå flyttet jeg boligkjøpet 2 år fram i tid, og ser bare på priser.

Geir Pettersen

Geir Pettersen

Litt skuffet over Sissener sin historieløshet. Bankene har vel til gangs vist ved flere anledninger at de ikke er voksne nok til oppgaven. Elefanten i rommet, hvis vi ser bort fra Oslo, er vel strengt tatt formuesskatten.

I et ellers gjennomregulert samfunn er det et paradoks at den største økonomien tillates fungere som en pyramide. Den er bremset nå. Feilen er at det skulle vært gjort for lenge siden.

Dersom dette skal fungere selvregulerende vil man se at den overstyres av politikk og kapitalisme. Fordi ingen ønsker å tape penger, ikke vi som har penger å tape eller de som lever av galoppen. Og det er de fleste i Norge.

Dog er det en alvorlig risiko å lukke øynene for dette på sikt

Skriv en ny kommentar

Abonner via epost

Oppgi din e-postadresse og få varsling hver gang jeg legger ut en ny bloggpost!