hits

Blir dette Støres første regjering?

Tirsdag kan Jonas Gahr Støre i teorien bli landets nye statsminister. Men hvem utpeker han som sine statsråder? Svaret kommer lenger ned.

Jeg skal vedde mye på at flere nordmenn går nå allerede rundt med sommerfugler i magen. Kommer Jonas til å ringe meg?  Er det min tur til mye makt og bil med privatsjåfør?

Ingen vet
Støre må når han legger sin kabal ta hensyn til den politiske tyngdekraften og risikere trolig å måtte fordele statsrådpostene mellom hele seks partier. Nå vet selvfølgelig ikke jeg hvordan Støres egen statsrådskabal kommer til å se ut, men kanskje dette innspillet kan gi Støre noen klarere tanker enn det han har demonstrert i det siste.

Så med disse ord presenteres Støres ni kvinner og ni menn, der distriktshensyn er ivaretatt:

Kulturminister Bjørnar Moxsnes (Rødt).
Kommunisten og Oslo-gutten med en mor som var hjelpepleier og en far som jobbet i barnehage. Han ble politisk aktiv etter at nynazister begynte å markere seg i hans nabolag på 90-tallet. Senere ble han en del av det radikale miljøet på Oslo katedralskole og ble medlem av Rød Ungdom. Nå er han partiformann. Som kommunist-kulturminister får Moxsnes også ansvaret for opphavsrett, medier, idrett, frivillig virksomhet, tros- og livssynssamfunn og pengespill og lotteri.

Klima- og miljøminister Lan Marie Nguyen Berg (MDG).
Kjent fra bloggkollektivet Grønne Jenter, og at aldri kom inn på Stortinget. Etter kommunevalget 2016 har den grønne kommunisten vært byråd for miljø og samferdsel. Hun mener sykkelen er så viktig at hun stenger deler av Oslo for biltrafikk og lager verdens største bilfrie sentrum.

Samferdselsminister Audun Lysbakken (Sv).
Partileder og tidligere skandalisert statsråd for SV. Han var partiets nestleder fra 2006 til 2012, og var tidligere nestleder i Sosialistisk Ungdom 2000-2002. Lysbakken har sittet på Stortinget for Hordaland 2001-2005 og fra 2009. 

Utviklingsminister Kari Elisabeth Kaski  (SV).
Hun har sine føtter godt plantet i miljøsaken og representerer SV på Stortinget. Kaski er opprinnelig fra Kirkenes i Finnmark, men har bodd i Oslo siden 2005. Hun meldte seg inn i SV etter terrorangrepene i Norge 2011.Foto: Marius Nyheim Kristoffersen

Barne- og likestillingsminister Knut Aril Hareide (Krf).
Her får partilederen siden 2012 sitt drømmedepartement og kan sette Krfs familiepolitikk ut i livet. Hareide var Norges miljøvernminister 2004-2005 og har ledet Stortingets transport- og kommunikasjonskomité og 22. juli-komiteen.

Utenriksminister Hilde Frafjord Johnsen (Krf).
Kjent fra diplomatiet og frivilligheten, men også som utviklingsminister i Kjell Magne Bondeviks første og andre regjering. Johnson var fra juni 2011 til juli 2014 FNs spesialutsending til Sør-Sudan med ansvar for alle FNs operasjoner i det nye landet. 15. mars 2016 ble hun generalsekretær i Kristelig Folkeparti.

Kunnskaps- og integreringsminister Geir Jørgen Bekkevold (Krf).
Lang karriere som både kommune og fylkespolitiker i Telemark. Med bakgrunn som sogneprest vil han sikkert trygge dialogen internt i regjeringen. Har sittet på Stortinget siden 2009. 

Finansminister Marit Arnstad (Sp).
Utdannet advokat og tidligere oljeminister. Hun har vært  Senterpartiets parlamentariske leder fra april 2014. Som finansminister vil hun få en betydelig posisjon i den nye regjeringen.

Kommunalminister Ola Borten Moe (Sp)
Det er vanskelig å komme utenom denne svært kjente, og til dels omdiskuterte Senterparti-politikeren. Gårdbrukeren som nå er blitt oljeinvestor. er Moe var stortingsrepresentant for Senterpartiet fra 2005 til 2013 og olje- og energiminister fra 2011 til 2013. 

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp)
Ikke den mest kjente profilen i Sp, men han representerer Rogaland på Stortinget. Han har også vært statssekretær i Samferdselsdepartementet og i Olje- og energidepartementet.

Fiskeriminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp)
Den joviale og alltid blide partilederen. Han burde kanskje få en tyngre post, men samtidig gir fisken en god posisjon for å fortsette det evige frieriet han bedriver mot grasrota i Norge. Han har vært leder i Senterpartiet siden våren 2014 med stor suksess og innvalgt på Stortinget fra Hedmark siden høsten 2005. Han hadde ulike verv i Senterungdommen fra 1993, og satt som leder i organisasjonen på landsplan 2002-2004. I stortingsvalget 2017 var han Senterpartiets førstekandidat i Hedmark.

Olje- og energiminister Rigmor Aasrud (Ap)
Lang fartstid og er den som ofte fronter Arbeiderpartiet i tunge stunder. Hun var statsråd i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet i Jens Stoltenbergs andre regjering fra oktober 2009 til regjeringsskiftet etter stortingsvalget i 2013. Hun var også nordisk samarbeidsminister.

Forsvarsminister Anniken Huitfeldt (Ap).
Som leder av den utvidede utenrikskomite har hun god nok tyngde for en slik post.  I Jens Stoltenbergs andre regjering var hun barne- og likestillingsminister 2008-2009, kulturminister 2009-2012 og arbeidsminister 2012-2013. Huitfeldt har sittet på Stortinget for Akershus siden 2005. Hun er utdannet historiker, og har vært forsker ved Fafo.

Helse og omsorgsminister Marianne Marthinsen (Ap).
Kanskje ikke det mest opplagte valget, men dog spennende.  Hun ble innvalgt på Stortinget fra Oslo i 2005 og gjenvalgt i 2009, 2013 og 2017. Hun er medlem av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Fra 2014 til 2017 var hun Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson.

Næringsminister Dag Terje Andersen (Ap).
En av partiets tyngste kandidater og var stortingspresident fra 2009 til 2013. Andersen har vært næringsminister, fiskeriminister, arbeidsminister og kom inn på stortinget i 1997.

Forskning- og høyre utdanningsminister Anette Trettebergstuen (Ap).
Sentral stortingspolitiker siden 2005, men har ingen statsrådserfaring. Representerer Hedmark og var ved forrige valg partiets førstekandidat. Sitter i Aps sentralstyre.

Justis- og innvandringsminister Espen Barth Eide (Ap).
Enda en tungvekter i Ap. Han var statssekretær i Utenriksdepartementet 2000?2001, Forsvarsdepartementet 2005?2010 og igjen i Utenriksdepartementet 2010-2011, og har vært betegnet som "en av de mektigste politikerne" i det norske regjeringsapparatet. Eide var forsvarsminister fra 11. november 2011, og var utenriksminister i Jens Stoltenbergs andre regjering fra 21. september 2012 til regjeringen gikk av 16. oktober 2013.

Arbeids- og sosialminister Hadja Tajik (Ap).
Populær og omdiskutert. Var kulturminister i Jens Stoltenbergs andre regjering. Hun ble med dette den da yngste statsråden i Norge, og den første muslimen. Nestleder i Arbeiderpartiet og sett på som en slags politisk stjerne.

Dette persongalleriet fremstår som en nokså brokete forsamling. Det de alle kanskje likevel har til felles er at de ikke liker Sylvi Listhaug. Om det er fordi hun kaller en spade for en spade og sier ting som de er vites ikke. Men i forhold til den tenkte nye regjering er hun ett friskt pust i hverdagen. Lykke til Norge. 

(Fotos hentet fra Wikipedia).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 kommentarer

Stakkars Norge sier bare eg.

Mannen som startet denne ikke saken med feiltolkingene sine av en facebook melding kan sitte igjen som "vinner" mens Norge og det's befolkning blir taperen.

Kariktaturstriden da Jonas G Støre ofret Vedbjørn Selbekk og ytringsfriheten på islams alter burde diskvalifisere han for all tid som statsministerkandidat.

Norge kan ikke ha en statsminister uten ryggrad, han har altfor mange riper/knefall i CV'en til å lede Norge.

Blir han statsminister er det en skandale.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/oqOP0/listhaug-ber-stoere-beklage-hengte-redaktoer-ut-til-toerk-under-karikaturstriden

Følte trang til å ta en sterk drink, eller fem.

Og jeg er avholds!

Min stemme kommer etter dette aldri til å gå til AP. Hvis flertallet i AP står bak et slikt kuppforsøk, så er ikke det ett parti jeg vil gi min stemme til.

HVORFOR skriver ingen om at det som Listhaug skrev på ingen måte gjelder Utøya ? Hun skriver om terrorister i flertall, på Utøya stod kun en mann bak attentatet.

Jeg skulle ønske det norske folk kunne samles om folkeavstemning vedrørende viktige saker, lik Demokratiet Sveits. Ville flertallet av det norske folk valgt en falsk løgner som Støre, eller ville de latt Solberg bli sittende ?

Bør ikke Støre også be om unnskyldning ? Jeg forblir partiløs. Kunne politikere enes om viktige saker som gagnet hele landets befolkning, så hadde det vært noe !

Tone T. Johansen

Tone T. Johansen

Ser nå at jeg leste litt feil😊 Sent på kvelden. Bra blogg!

Amund I Garfors

Amund I Garfors

Straks jeg så disse kandidatene til den nye regjeringen som Jonas Gahr Støre skal spikre sammen, tok jeg meg i at jeg begynte å hyperventilere. For verre gjeng av banditter og kjeltringer, det skal man leite lenge etter for å finne. Men en vet jo at i politikken kreves hverken visdom eller vett, kun dumskap, ondskap og fanenskap, der undermålerne som oftest går til topps. Noe som denne bildekavalkaden bare viste oss. Og der Norge og det norske folk da vil bli kastet til ulvene og vil gå ei meget farlig tid i møte.

Med Moxnes som kulturminister får begrepet KULTURMARXISTER et ansikt.

Per Henning Jensen

Per Henning Jensen

Sissener,

Hva med å nevne at Lysbakken måtte gå av som statsråd på grunn av korrupsjonsanklager eller at Hilde Frafjord Johnsen måtte gå av som FN-utsending til Sør-Sudan på grunn av anklager om partiskhet?

Det er Støre som i tilfelle skal velge sine statsråder, men man kan da håpe at han har større vett enn å velge Lysbakken og Frafjord Johnsen.

Mange bra kandidater her, men jeg synes at Mani Hussaini burde bli justisminister, Kjersti Stenseng passer som kulturminister, Martin Kolberg (som takk for årevis med slit og jobbing) kan bli Statssekretær ved statsministerens kontor..

Synes Tajik burde bli innvandringsminister. Kan fullføre APs slagord: Alle skal med.Eller "Alle skal inn".

Men først kommer hun til å vise seg som utvandringsminister, ved å sørge for at regjeringen kaster Kongen ut. Det har hun og andre sentrale AP-folk drømt om i årevis, og SV er hennes støttespillere.

Blir det skifte nå , skal jeg aldri mere stemme . Jeg stemte på en borgelig regjering og har aldri stemt AP . Dette viser bare at politikerne ikke respekterer oss velgere

Hvis KRF sparker regjeringen så vil jeg anta at partiet i uoverskuelig tid må være støttespiller for sosialistene og kommunistene. Å komme over sperregrensen tror jeg blir med håpet og troen rundt omkring i bedehusene langs vår langstrakte land. I virkelighetens verden vil nok kanskje realitetene sakte men sikkert sige inn - for det er noe annet enn tro og håp. Håper KRF lander på konklusjon som kan gavne de i fremtiden og la Listhaug angsten komme i bakgrunnen og ikke bli en styrende faktor som overskygger all fornuft.

En blir jo skremt av og se denne listen med statsråder!! Hvordan skal det gå med Norge når landet forøvrig blir styrt som de gjør i Oslo og det om mulig kort tid vil være strengt forbudt med fosile biler i hele landet!!?

Synes det er interessant hvordan sannheten blir vridd til at Støre er den store, stygge ulven. Det var Rødt som kom med mistillitsforslaget, og AP er bare en av partiene som støtter dette. Hvorfor er det ingen kritikk til de andre partiene som støtte mistillitsforslaget? I tillegg blir det nevnt at Listhaug har blitt hetset på det groveste, ta en ekstra kikk i kommentarfeltene på både nettaviser og sosiale medier, så er det ganske tydelig at hetsen mot venstresida er minst like ille. Det må være lov å fremme mistillitsforslag når vi har en statsråd som publiserer hva som helst på sosiale medier, og omtrent blir tvunget til å si unnskyld. I tillegg viser hun stolt frem blomsterhavet sitt, blomster som også er mottatt fra personer som er medlem av høyreekstreme sider på Facebook. Journalistene får heller ikke lov til å stille kritiske spørsmål om de skal kikke på blomsterhavet, Aftenposten måtte stå utenfor. Skal vi ha en statsråd som knebler pressen? Helt utrolig hvordan høyresida stiller seg fullstendig ukritisk til hvordan Listhaug holder på, uavhengig av mistillitsforslaget.

Adrian Amundsen

Adrian Amundsen

flere kommunista i regjeringa. blir ikke mer Venstre ekstrem enn det. om det skjer så blir Norge Norgestan om 50 år. de vil importer mange hundre tusen velgere som er muslim å fortsette å kun ta inn muslimer

DETTE MÅ ALLE LESE.

Skrevet av HÅVARD MELSNES. Som så tragisk mistet sin kjære sønn på Utøya ❤️

Jeg vil gjerne få lov til å komme med noen av mine betrakninger rundt Listhaugsaken. Ja, jeg føler virkelig med henne. Jeg føler at alt er tatt helt ut av sammenheng. Og jeg vet at jeg igjen risikerer å få stemplet «nettroll» i panna. Trodde ikke at man var et nettroll når man var kritisk til et politisk parti, men det var det jeg fikk slengt etter meg. Ja ja.

Jeg vil begynne å referere til min gode nabo, Sigmund Barøy. Listhaug burde ikke ha skrevet at «AP mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Det ble feil fremlagt.

Kanskje hun kunne formulert seg på en annen måte?

Uansett: Hele saken er fullstendig ute av proporsjon. Det Listhaug ønsket med sitt lovforslag, som bl.a. AP gikk imot, det var at mennesker som innehar to statsborgerskap skal kunne fratas det norske statsborgerskapet når denne personen f.eks. har deltatt i krig for ISIL. Kanskje for å unngå flere Krekar-saker? Ønsker vi at terrorister fritt skal vandre rundt i våre gater? Jeg sikter ikke til kun mennesker av utenlandsk opprinnelse, men også til etniske nordmenn. AP ønsket, i 2016, å støtte Anundsens forslag om å inndra passene til samme typer mennesker. Hvorfor skal de plutselig nå være fullstendig uenig i en ganske lik sak?

Sylvi Listhaug var ikke den som blandet 22 juli 2011 inn i saken. Det var det Støre som gjorde. Hvorfor? Kanskje fordi han visste at dette ville ta saken ut av proporsjon? At dette ville medføre at fokuset på den siste tids bråk innad i AP ville tas bort? Jeg vet ikke.

Listhaug selv har sagt at hun overhode ikke hadde Utøya i tankene når hun postet sitt utspill. Og jeg, som er direkte berørt av 22 juli-saken, må også si at jeg ikke tenkte på Utøya i det hele tatt når jeg så det bildet hun hadde lagt ut. Hva om Støre ikke hadde trukket 22 juli-kortet? Ville saken blitt så stor som den er i dag? Jeg tror ikke det.

Sylvi Listhaug er en politiker som tydelig og klar. Hun går ikke rundt grøten slik som mange andre, bl.a. Hareide, gjør. Og det liker jeg. Jeg kan ikke si at jeg er enig i alt hele tiden, men jeg setter pris på at hun sier det hun mener.

Vi har hatt mange, fine samtaler med Støre. Har vært på kaffebesøk på kontoret hans, og vi har fått både håndskrevne brev og telefoner fra ham. Har likt ham. Men jeg synes det var fullstendig unødvendig av ham å blande inn 22 juli i saken med Listhaug.

Dette er min ærlige mening. Om du velger å se på meg som et nettroll, ok. Jeg takler det :)

Hugo Pedersen

Hugo Pedersen

Selv om jeg ikke tror, så gudhjelpe oss alle sammen...

Bra at du postet Ånje. Helt enig, Støre trakk bare frem 22 juli, for å blusse det opp til noe det ikke var, han gjorde det for å prøve å bli kvitt Listhaug, fordi han viste at høyre ville følge etter, dette er da den eneste måten for han å komme til makten, siden han aldri ville komt til makten uten skittent spill!

Hvorfor har INGEN journalister ennå spurt Jonas Gahr Støre hvorfor han dro inn Utøya i saken Listhaug hadde lagt ut på FB og som ikke hadde noe som helst med Utøyatragedien å gjøre!

Hvorfor er ALLE journalister så enormt feige? Er de kjøpt og betalt av APene......??

Skriv en ny kommentar

Abonner via epost

Oppgi din e-postadresse og få varsling hver gang jeg legger ut en ny bloggpost!