hits

november 2016

Listhaug spiser dumme bananer lett til frokost

Sylvi Listhaug har denne uken vært som et politisk bananskall der den ene etter den andre har sklidd på rumpa. Hva skal man med gode støttespillere når man har så hjelpsomme fiender?

Selv på reise på andre siden av jordkloden er det umulig å unngå nyhetsstormene fra Norge. Midt i vindkastene har innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug stått overraskende støtt i den flengende kritikken den ene etter den andre har forsøkt å fremføre. Det er kanskje ikke så rart, når det såkalte hylekorets fremste talspersoner legger ubevisst vekt på å yte Listhaug en stor tjeneste.

NOAS-bløffen
Skuespiller Kristoffer Joner gjør det godt ikke bare i norske tv-serier, men også i sosiale medier. Via en Facebook-melding på egen vegg satte han fyr på hele Norge i sin forakt mot Sylvi Listhaugs påståtte fryd over at politiet lykkes i å sende illegale innvandrere ut av landet.
Joner ba folket å gi 100 kroner i Sylvi Listhaugs navn til en organisasjon som hjelper asylsøkere med å få lovlig opphold, og drøyt 30.000 beit på.

Da det ble avslørt at det hele dreide seg om et rigg planlagt av NOAS og deres reklamebyrå, og at Joner lot seg bruke som et ansikt for innsamlingsaksjonen, gikk sosiale medier og kommentarfeltene i svart.

Så ydmyket
Ord som svindel, lureri og det som verre er haglet. Folk følte seg rett og slett lurt. Folk mente at det var direkte ufint å misbruke Sylvi Listhaug for egen vinning og noen trodde de ga penger til en hjelpeorganisasjon, og ikke et juridisk rådgivningskontor som gikk med et overskudd på to millioner kroner i 2015.
NOAS-leder Ann-Margrit Austenå ble så ydmyket at hun lovte å sende de mange 100-lappene tilbake til alle som ba om det.

For Austenå, som tidligere var leder i Norsk Journalistlag og mangeårig reporter i Dagbladet og Vårt Land, må dette ha vært et grusomt øyeblikk. Selv om hun forsøkte å holde maska så hjalp det lite for hennes skadeskutte omdømme der hun for åpen scene falt for eget grep.
Generalsekretær Ann-Margrit Austenå

En stukken gris
I et lite mellomspill mellom høydepunktene i de siste dagers nyhetsdrama rundt Listhaug dukket det opp rundt 100 personer med pressen på slep foran Listhaugs kontor. Hvis jeg ikke hadde visst bedre, så kunne man trodd at her var det snakk om en sinnsforvirret gjeng som var ute på en luftetur. 
Uansett formål, det virker noe sprøtt og underlig at det finnes folk som tror at Listhaug eller andre bryr seg nevneverdig om folk som hyler som stukne griser. Og det virker enda mer bisarr at noe tror at grisehyl endrer dagens asylpolitikk.

Nazi-Jensen
Så skulle ukens grande finale komme. En bølle fra Bærum løsnet sin digitale håndgranat hjemme i sofaen og kastet den inn på sin FB-vegg i et forsøk på å treffe Sylvi Listhaug. Det sa pang, men granaten nådde ikke sitt mål.
Det er nesten ikke til å tro at reklamemaker Ingebrigt Steen Jensen ikke har fått med seg at den som drar nazist-kortet taper alltid. Jensen har lenge vært en forkjemper for at Norge skal ha en snill og imøtekommende asylpolitikk. Det er et ærlig standpunkt og som mange mener det er godt at noen jobber aktivt for. Men da Jensen ble vitne til et nyhetsinnslag på TV2 der Sylvi Listhaug var med politiet for å spore opp illegale innvandrere må det ha klikket litt for Stabæks store sønn. Klokken 22:31 ytret han:

- Her i huset satt vi vantro i sofaen og så på iscenesettelsen som åpenbart vakte grufulle minner for veldig mange av oss. Selv klarte jeg ikke la være å tenke på Warszawa-ghtettoen.

Jøder og gass
Å sammenligne norsk asylpolitikk med nazistene massedrap på jødene må sies å være en rimelig spesiell retorikk.  Så spesiell at redaktøren i Nettavisen raskt forlangte at Jensen måtte beklage og be om unnskyldning - http://tinyurl.com/hbc29wk
Warszawa-ghtettoen var en tre år sammenhengende sult- og sykdomskatastrofe og nærmere en halv million mennesker ble utslettet på de mest bestialske vis. Men Jensen ga seg ikke med det. Han skrev at TV2 også fikk han til å tenkte på den delen av politiet i Norge som hjalp tyskerne å finne jøder under krigen.

- Bank-bank midt på natta! Vis oss papirene! Heraus! Til en leir langt borte, der det er natt og tåke. Er dette greit, eller krysset Listhaug i går en grense vi ikke har vært i nærheten her i landet på over sytti år? Adolf Hitler

Veldig dumt
Selvfølgelig er det interessant å diskutere norske politikeres opptreden i mediene når de besøker gamlehjem, barneskoler og er med politiet på jobb. Det er også nyttig å diskutere hvordan pressen vinkler sine saker, men å dra nazist-kortet er trolig det dummeste Jensen noen gang har gjort? 

Den viktige debatt
For Sylvi Listhaug må denne uken ha fortonet seg som en stor PR-fest. Uten å løfte en finger har hun nærmest eid det offentlige rom og hennes motstanderes feilskjær har trolig styrket hennes rolle som statsråd. Videre kan det jo hende at nå som de mest ihuga Listhaug-motstandene har mistet mye av sin troverdighet, så kan vi kanskje starte en bedre debatt om hva er det vi vil?

Bølle-debatten
Skal vi bruke politiet og deres metoder for å finne de mange tusen illegale innvandrere? Skal vi bruke reklamestunt alla Joner slik at de reiser frivillig?  Eller skal vi, som kanskje Jensen mener, gi samtlige permanent oppholdstillatelse?
Jeg håper virkelig at neste ukes debatt kan heves noen hakk fra Bølla fra Bærum-nivået der personangrep og trakassering er godt synlig kjennetegn, til en debatt med saklige argumenter og konstruktive forslag. Hylekoret ser ut til å bare jakte ned spilleren, og ikke endre en demokratisk vedtatt innvandrings politikk.
Uansett, det er bare å glede seg til å se nestemann som sklir på et av bananskallene som ligger strødd rundt i norsk asylpolitikk.

Update: Mandag 28.12 møttes Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum og reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen i Politisk Kvarter til debatt: https://radio.nrk.no/direkte/p2#


 

Trump er ingen katastrofe

Når usikkerheten har lagt seg er verden snart den samme igjen. At den politiske elite har fått seg en nesestyver er bare sunt.
Med Donald Trumps valgseier gikk det selvfølgelig en rystelse gjennom finansmarkedene. Børsene falt, ikke så mye som kanskje enkelte fryktet, og den norske krone svekket seg. Det er ingen tvil om at alt dette kommer til å roe seg etter hvert som folk får summet seg. Oljeprisen skal opp, og dermed vil den norske kronen styrke seg igjen. Rentenivået vil etter all sannsynlighet ligge i ro i lang tid fremover, og det hele ender med "business as usual" selv med Donald Trump som verdens mektigste mann.

Når alle bommer
Det vil snart nok bli bevist at Trump som valgkampmaskin er noe ganske annet en Trump som valgt president. Hvis Trump ikke hadde vært en profesjonell bajas og spilt på de mest primitive følelser, ville ha aldri fjernet Clinton fra det politiske kartet. Hadde han fulgt de mer tradisjonelle tiltak og grep som presidentkandidat ville aldri "den nye folkebevegelsen" gitt han en slik bred tilslutning.

Med uttrykket "den nye folkebevegelsen" mener jeg det makteliten for andre gang på kort tid ikke har klart å fange opp, nemlig at folk flest er luta lei politikere som ikke får gjort noe viktig. Politikere som er så redde for å miste makt at de kun følger minste multiplumsregelen når de store saker skal løses. I England kastet folket makteliten ut av EU. I USA kastet Trump Clinton-sfæren ut av Det Hvite Hus.

Bak gardinene
Valgkampen i USA sies å være den mest møkkete på 100 år. Det snakkes også om at eliten i all sin politiske korrekthet forsøkte å flau-gjøre velgerne ved å gjøre det nærmest til en skam å støtte Trump. Men så skulle det altså vise seg at når gardinene i stemmeboksene ble trukket for, der ingen kunne se velgerne, så slapp flauheten grepet og Trump sklei ned i valgurnene. Meningsmålingsinstitutter, pressen og den politiske elite har nok fått mye å tenke på i årene som kommer, hvis de skal klare å speile det som skjer i samfunn etter samfunn over hele verden.

Ut og lytt
Som kjent er Norge et lite land og der det skal mye til for å skape en revolusjon alla Trumps valgseier. Like fullt er "den nye verdenssituasjonen" et kraftig varsko også inn i den norske valgkampen. Skal Erna, Jonas og de andre politiske lederne klare å skape engasjement og sørge for en stor valgdeltagelse neste høst, bør de komme seg ut på veien for å lytte til folk flest. Og så må de presentere løsninger som viser at Norge har politikere som kan ta tak, som kan møte velgernes frustrasjoner og forbannelse mot det de mener norske politikere så langt bare så vidt har turt å snakke om.

Donald Trump er nå president i USA. Han kommer til å påvirke en hel verden og han har skapt et folkelig politisk engasjement det er lenge siden vi har sett maken til. I så måte er Trump ingen katastrofe, han er mer den mannen som for alvor røsket opp i The Establishment.

 

 

Abonner via epost

Oppgi din e-postadresse og få varsling hver gang jeg legger ut en ny bloggpost!